Hyppää sisältöön

Hei, isäni on syonyt Hydrexia viime syyskuusta lahtien verenpaineeseen, sitä ennen Losartania. Paine oli erityisen korkea vuosi sitten kun oli selkäleikkaus ja keuhkoveritulppa sen jälkeen. Nyt on mies kuntoutunut mutta jatkuva väsymys painaa. Ei  ylipainoa, hiukka maha kasvoi leikkauksen jälkeen kun ei voinut liikkua niin paljoa mutta sekin on nyt lähtenyt. Ikää on 80+ v. Nyt Hydrexin resepti pääsi loppumaan eika apteekki voi uusia, joten koitamme laakarille uutta aikaa pikimmiten. Herasi kuitenkin kaksi kysymystä: 1) Voisko hurja vasymys johtua Hydrexista? 2) Mita oireita voi tulla kun nyt käytännössä ei ole Hydrexia eli se loppui näin äkkiä kun ei ole lääkärinajasta vielä tietoa ja se voi kestaa viikkoja? Marevan-hoito on vielä veritulppien jälkeen.

31/05/2016

Hydrexin lopetus

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.6.2016
Päivitetty 4.6.2018

Pääsääntö on luonnollisesti se, ettei vakituiseksi tarkoitettu pitkäaikainen lääkitys saa päästä keskeytymään. Vaikka lääkärin vastaanottoaikaa voi joutua odottamaan, kyllä hoitavaan lääkäriin tai yksikköön on saatava yhteys ja lääkemääräykselle jatkoa vastaanottokäyntiin asti.

Hydroklooritiatsidi (Hydrex) on nesteenpoistolääke, jota yleisesti käytetään verenpainelääkkeenä joko yksinään tai yhdessä muiden lääkkeiden kanssa. Seurauksena minkä tahansa verenpainelääkkeen lopettamiselle on verenpaineen vähittäinen nousu hoitoa edeltäneelle tasolle. Jos lääkettä on käytetty myös turvotusten hoitoon, turvotuksetkin palaavat, ellei perustilanne muuten ole muuttunut. Jos taustalla on sydämen vajaatoiminta, sen oireet voivat pahentua.

Väsymystä on monenlaista. Jos Hydrexin käyttöaihe on ollut pelkästään korkea verenpaine, väsymys tuskin johtuu lääkkeen loppumisesta, koska korkea verenpaine on yleensä oireeton. Jos kyse on sydämen vajaatoiminnan pahenemisesta, väsymys tai paremmin sanottuna väsyvyys eli huono rasituksen sieto voi olla yhtenä oireena hengenahdistuksen ja turvotusten ohella.

01/06/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi