Hyppää sisältöön

Kysyn miksi minulle määrättiin vain Brillique vain puoleksi vuodeksi. Olen lukenut sivuilta, että yleensä pallolaajennuksen jälkeen, lääkitys määrätään vuodeksi. Pallolaajennukset tehtiin elokuussa ja toinen lokakuussa 2016. Lisäksi määrättiin Marevan, koska eteisvärinää tuli toimenpiteen aikana. En tunne lisälyöntejä ollenkaan ja vointini on hyvä. Olisiko syötävä kolesttrooli lääkkeitä. Arvot 4.2 HDL 1.01 LDL2.6 ja Trigly 1.3.Joudun syömään Pancodia 2 kpl päivässä ja Triptyliä 25mg iltaisin hermojuuripuristusten vuoksi. Lisäsi verenpaine lääke ja beetasalpaaja.

25/04/2016

Tellu

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 28.4.2016
Päivitetty 4.6.2018

Veren hyytymistä estäviä lääkkeitä on kaksi pääryhmää. Verihiutaleiden toimintaa estävät asetyylisalisyylihappo (ASA) ja ns. ADP-reseptorin salpaajat (tikagrelori eli tuo mainittu Brilique, klopidogreeli ja prasugreeli). Stentin asennuksen jälkeen käytetään ns. kaksoisestona ASAa ja jotain kolmesta jälkimmäisestä, nykyään eniten Brilique-nimistä. Toinen ryhmä on antikoagulantit, joihin kuuluu Marevan ja uudemmat suorat antikoagulantit. Näitä puolestaan käytetään eteisvärinässä ja laskimopuolen tukoksissa.

Tilanteessa, jossa on ollut sepelvaltimotautikohtaus tai kun sepelvaltimoon on asennettu stentti ja lisäksi on eteisvärinä, joudutaan käyttämään sekä verihiutale-estoa että antikoagulaatiota. Tämä hoito rajoitetaan mahdollisimman lyhyeksi, koska siihen liittyy lisääntynyt verenvuodon taipumus. Puolen vuoden Brilique–Marevan-yhdistelmä kuulostaa järkevältä ratkaisulta. Tässä vaiheessa stentti on jo peittynyt valtimoon kasvaneen uuden sisäkerroksen alle. Eteisvärinätaipumus on yleensä pysyvä, siksi pitkäaikaishoitona on Marevan.

Sepelvaltimotaudissa kolesterolilääkkeet (statiinit) vähentävät uusien tautikohtausten ja taudin muun etenemisen vaaraa, joten niitä käytetään kolesterolin lähtöarvosta riippumatta. Tavoite on alle 1,8 mmol/l:n LDL-kolesteroliarvo.

28/04/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi