Hyppää sisältöön

Minulle tehtiin vuodenvaihteessa pallolaajennus. Verenohennuslääkkeeksi tuli Primaspan, joka on jo loppunut sekä Clobidodegrel (loppuu kesällä) ja Marevan, joka jää pysyväksi, koska hemoglobiini on jatkuvasti yli 170. Jo parin vuoden ajan olen ollut keskivaikeasti masentunut ja ahdistunut. Mielialalääkitys lopetettiin ennen pallolaajennusta. Nyt siihen olisi mielestäni syytä palata. Terapia ei yksin tunnu auttavan. Erityisesti yöllä ja aamulla tapahtuvat heräämiset haittaavat elämää, koska en saa unta riittävästi.
1. Onko olemassa mielialalääkettä, jota voi käyttää verenohennuslääkkeiden kanssa. Olisin vaikka omalla kustannuksella valmis ostamaan Marevania korvaavaa kallista lääkettää, jos se auttaa tilanteessa. Kärsin myös runsaasta lisälyöntisyydestä. Sydän on kuitenkin todettu terveeksi, QT-aika normaali, rytmi tasaantuu rasituksen kasvaessa jne. Beetasalpaajaa en voi käyttää, syke on liian hidas sitä käytettäessä.
2. Jos lääke löytyy, niin voiko se varsinaisen tehtävänsä lisäksi vähentää käsittääkseni stressistä, unettomuudesta ja ahdistuksesta johtuvaa erittäin runsasta lisälyöntisyyttä. Maalaisjärjellä ajateltuna voisi olettaa, että mielialalääke auttaisi tälläkin tavalla.

25/04/2016

Masentunut

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 28.4.2016
Päivitetty 4.6.2018

Jos sepelvaltimotautia sairastavalle tarvitaan masennuslääkkeitä, hoitosuositukset pitävät sitalopraamia ja sertraliinia ensisijaisina valintoina. Näillä SSRI-lääkkeillä on jonkin verran verenvuodon riskiä lisäävää vaikutusta. Tästä huolimatta esteitä yhteiskäytölle Marevanin kanssa ei ole, mutta on syytä tarkkailla mahdollisia verenvuodon merkkejä, seurata INR-arvoa etenkin hoidon alkuvaiheessa (tosin yhteisvaikutusta INR:n suhteen ei ole odotettavissa) ja varottava ylihoitoa (3,0:n ylittäviä INR-arvoja). Jos Marevan-hoito onnistuu tyydyttävästi, en näe syytä vaihtaa sitä uudempiin ns. suoriin antikoagulantteihin, varsinkaan kun kysyjän käyttöaihe (korkea hemoglobiiniarvo) ei kuulu näiden lääkkeiden hyväksyttyihin käyttöaiheisiin.

Stressitekijät (adrenaliini) pahentavat yleensä lisälyöntitaipumusta, joten voi hyvinkin toivoa, että henkisen tilan paraneminen tuo tähänkin apua.
 

28/04/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset