Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Synnynnäiset sydänviat / Eteisväliseinä aukko

Hei. Lähetin teille kysymyksen 1.8.2015, otsikolla ”äkilliset tykytyskohtaukset”. Toivoisin teiltä vastausta vielä tähän kysymykseen:

Voiko eteisväliseinäaukko olla jollain tavalla periytyvää, tai suvuttaista? Nyt selvisi, että isoäidilläni (72v.) on (isohko) eteisväliseinäaukko. Tuli esiin muussa yhteydessä, ja on aiheuttanut jo sydämen kuormittumista. Ekg:ssä hänellä ei ollut aiemmin huomattu n. 10v takaperin. Kuulemma myös tädilläni (isoäitini tytär) kuuluu sivuääni ja on runsaasti rytmihäiriöitä, kun juttelin hänen kanssaan. Hän aikoo mennä tutkimuksiin.

Itsellänihän kuuluu siis myös selkeä sivuääni, on aikuisena ilmaantuneet äkilliset, muutaman sekunnin tykytyskohtaukset (joita ei ole saatu kiinni), sekä nyt iän myötä selkeästi runsastuneet kammiolisälyönnit. Tutkimuksina ekg (myös 42h holter ja rasitus-ekg), sekä ultra rinnan päältä. Mikään näistä ei osoittanut vikaa.

Minulle tuli siis mieleen, olisiko ultra ruokatorven kautta mielestänne vielä tarpeellinen? Vai voiko jo nyt tehdyillä tutkimuksilla sulkea pois mahdolisen aukon eteisten välissä? Monissa lähteissä mainitaan, että ruokatorven kautta havaitaan luotettavammin eteisväliseinäaukot. Mikä muu voi olla syynä sivuääneen, vai voiko se ilmaantua jäädäkseen ns tyhjästä? Lisäksi tuli mieleeni, voiko huonossa hoitotasapainossa oleva astma rasittaa sydäntä, tai aiheuttaa rytmihäiriöitä?

Kiitos!

11/11/2015

Tykyttävän sydämen omistaja

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 12.11.2015
Päivitetty 4.6.2018

Eteisväliseinän aukko on periytyvä vain hyvin harvinaisissa tapauksissa, joihin usein liittyy myös muita sydänvikoja tai raajojen poikkeavuuksia. Sydämen sivuääni voi olla rakennevikaan liittyvä tai niin sanottu toiminnallinen, jolloin se on vaaraton. Kokenut tutkija osaa melko pitkälle erottaa nämä pelkästään sivuäänen laadun ja muiden kuuntelulyödösten perusteella. Esimerkiksi eteisväliseinäaukossa toinen sydänääni, joka johtuu aortta- ja keuhkovaltimoläppien sulkeutumisesta, kuuluu kaksijakoisena riippumatta hengitysvaiheesta (normaalisti se jakautuu vain sisäänhengityksessä). Yleensä rintakehän päältä tehtävä ultraäänitutkimus yhdistettynä asiantuntevaan kuunteluun sulkee pois merkittävät rakenneviat. Eteisväliseinäaukko voi suoraan näkyä väridopplertutkimuksessa. Lisäksi oikean puolen sydänlokerot laajenevat, koska aukon kautta vasemmalta oikealle virtaava veri teettää oikealla sydänpuoliskolla ylimääräistä työtä. Jos näkyvyys on puutteellinen tai muuten jää epäselvyyttä, ruokatorven kautta tehtävä tutkimus on kyllä tarkempi, mutta useimmiten se ei ole tarpeen.

12/11/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi