Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Eteisvärinän lääkityksestä

Minulle tehtiin sähköinen rytminsiirto pari vuotta sitten. Eteisvärinä johtui mitä ilmeisimmin alkoholin käytöstä. Nyt olen ollut täysin raittiina vuoden päivät ja aion jatkaa täysraittiutta elämäni loppuun saakka. En tupakoi lainkaan. Ikäni on nyt 77 vuotta. Minulle määrättiin Xarelto-lääkitys veritulpan riskin vuoksi. Minulla on nykyisin silloin tällöin ns. muljahduksia, eli yksi lyönti jää väliin, ja sitten seuraava on voimakkaampi. Jos otan bisoprolol-lääkkeen 2,5 mg (Orloc), se yksinään ei lopeta näitä epämiellyttäviä muljahduksia. Mutta jos otan samanaikaisesti diazepam-lääkkeen 2,5 mg (Valium), rytmi asettuu kohdalleen hyvin nopeasti. Harrastan kaksi kertaa viikossa kovarasitteista sauvakävelyä jyrkillä rinteillä niin, että syke on 105-128. Rytmi asettuu hyvin nopeasti välille 75-85 lepotilassa kävelyn loputtua. Tätä lääkeparia joudun ottamaan 2-3 kertaa viikossa ja sydän toimii oikein hyvin. Mitä mieltä olette lääkityksestäni?

28/01/2018

Veku

Vastaus

Julkaistu 28.1.2018
Päivitetty 4.6.2018

Eteisvärinäpotilaan lääkitys koostuu kahdesta osasta: veren hyytymistä hidastavasta antikoagulantista sekä rytmihäiriötä estävästä ja lievittävästi lääkkeestä. Kysyjällä on käytössä Xarelto®-niminen antikoagulantti, joka otetaan säännöllisesti kerran päivässä.

Lisäksi on käytössä bisoprololi (Orloc®), jonka tarkoituksena on estää rytmihäiriöitä. Vaikutus ilmenee parhaiten, kun lääke otetaan säännöllisesti päivittäin. Silloin lääkettä voidaan kutsua rytmihäiriöitä estäväksi. Jos lääkkeen nauttii vasta rytmihäiriön jo alettua, vaikutus tulee vähän myöhässä. Toki lääke rauhoittaa sydämen lyöntiä ja rytmihäiriö voi ohittua helpommin. Vaikka diatsepaami ei olekaan varsinainen rytmihäiriölääke, saattaa se lievittää rytmihäiriön oireita, kun mieli ja keho rentoutuvat. Joillain potilailla rytmihäiriö voi siten päättyä helpommin.

Vaikka eteisvärinän alkamiseen liittyikin alkoholin käyttöä, joka sittemmin on onneksi loppunut, suosittelen lääkityksen jatkamista, sillä rytmihäiriötaipumus on todennäköisesti tullut jäädäkseen. Jos rytmihäiriöitä on useita kertoja viikossa, bisoprololilääke kannattaisi ottaa säännöllisesti, ennaltaehkäisyyn.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi