Hyppää sisältöön

Minulle laitettiin mekaaninen aorttaläppä 2017 keväällä. Toipuminen ei ole edennyt toivotulla tavalla, joten kardiologi on ehdottanut CRT-D tahdistinta. Minulle ilmoitettiin, että tahdistimen kanssa en voi käyttää moottorisahaa, porakonetta enkä voisi enää moottoripyöräillä. Pitääkö nämä rajoitteet paikkaansa ja onko olemassa tahdistinta, joka ei rajoittaisi elämää näin paljon? Mainitut laitteet kuuluvat vapaa-aikaani erottamattomasti.

23/10/2018

Biker

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 9.11.2018

CRT-D -tahdistin on erityinen, paljon toimintoja sisältävä tahdistintyyppi. CRT-alku kertoo, että kyseessä on sydämen vajaatoiminnan hoitoon rakennettu tahdistin. Lyhenne D (defibrillator) kertoo, että laitteessa on myös ominaisuus, joka voi antaa sisäisen ”iskun” jos potilas saa henkeä uhkaavan rytmihäiriön. Jos laitetta on suositeltu, suosittelen lämpimästi sen vastaanottamista.

Tahdistinpotilas voi elää pääsääntöisesti aivan normaalia elämää. Voimakkaita magneettikenttiä ympärilleen luovat laitteet voivat olla ongelma, joskin silloinkin kyse on vain mahdollisesta tilapäisestä muutoksesta tahdistimen toiminnassa, joka poistuu, kun potilas poistuu magneettikentän vaikutuspiiristä. Joskus voimakasta tärinää aiheuttavat laitteet, kuten tässä tapauksessa porakone tai moottorisaha saattavat aiheuttaa ongelmia lähinnä tahdistimen tunnistustoimintojen kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että tahdistimella saattaa olla vaikeuksia erottaa oikeat sydämen rytmin ongelmat ulkopuolisesta ärsykkeestä kuten voimakkaasta rintakehän lihasjännityksestä. Ammattiautoilu on kiellettyä, mutta autolla saa ajaa. Moottoripyöräilyä ei ole lähtökohtaisesti kielletty, vaan tilanne arvioidaan tapauskohtaisesti. Lähtökohtaisesti kaikkea harrastustoimintaa ei varmaankaan olla kieltämässä. Lopullinen tilanne laitteen säätöjen sekä vältettävien toimintojen suhteen selviää valitettavasti vasta laitteen asennuksen jälkeen.

09/11/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi