HDL ja LDL, kumoaako toisensa?
Hesarissa oli huhtikuun puolivälissä artikkeli, jonka mukaan hyvä kolesteroli ei vaikuttaisikaan sepelvaltimotaudin riskiin. Haastateltiin TamY:n lääkärikouluttaja Timo Ylikomia. Ovatko suositukset tavoitearvoista muuttumassa? Omat arvoni näyttävät paljon huonommilta, jos hyvää kolesterolia ei oteta lukuun.
02/05/2025
Pasi
Vastaus
”Hyvä” eli HDL -kolesteroli vaikuttaa kyllä sepelvaltimotaudin riskiin. Jos HDL on matala, eli miehellä alle 1,0 mmol/l tai naisella alle 1,2 mmol/l, valtimotaudin riski on kasvanut.
Ongelmana on, ettei tästä voi tehdä automaattisesti päätelmää, että mitä korkeampi HDL, sitä paremmin se suojaisi valtimotaudilta. Hyvin korkean (esim. selvästi yli 2 mmol/l) HDL:n merkitys on jkv epäselvä.
Oleellisin on ns. ”paha” kolesteroli LDL, jonka tulisi olla terveillä ja pienen valtimotaudin vaaran omaavilla alle 3,0 mmol/l, riskitekijöitä omaavilla matalampi, ja jo sairastuneilla alle 1,4 mmol/l.
Suositukset tavoitearvoista eivät ole muuttumassa. Oleellista on vain tulkita tuloksia oikein. Korkea HDL ei ”nollaa” korkeaa LDL -kolesterolia. Matalan HDL:n kohottamiseksi tarvitaan terveitä elintapoja, kuten liikuntaa. Korkean LDL:n laskemiseksi terveellistä ruokavaliota ja joskus lääkitystä.
05/05/2025