Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Verenpaine / Heittelevä verenpaine

Kysyisin verenpaineestani: aamuisin yläp. 140 -158 alapaine 80-86. Illalla yläpaine 117-140 alapaine 71-80. Luin jostain hiljattain, että systoolinen paine ei saa heittää 14 enempää. On sydän- ja aivoinfarktiriski. Minullahan tuo lukema heittää 40? Sisareni kuoli hiljattain aivoinfarktiin.
Pitääkö olla huolissaan ja mennä lääkäriin ensinnäkin aamupaineesta joka on paljon suurempi päivä- ja iltalukemaa ja sitten tuosta systoolisten paineiden suuresta erosta?
Olen 75 v. nainen eikä ole mitään lääkitystä käytössä. Olen normaalipainoinen.
Vuosia sitten Holter-seurannassa ilmeni lisälyöntisyyttä. Mielestani pulssi jää hetkeksi pois ja seuraava tulee hetken päästä ja jatkuu normaalina. Lääkäri sanoin silloin että hän ei mielellään määrää beeta-salpaajaa jos ei mua kovin häiritse. Silloin kun tarkkailen pulssia lisälyöntisyys tuntuu. En ole siitä huolissani jos ei ole vaarallista.

20/10/2015

Turhaanko huolissaan?

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 23.10.2015
Päivitetty 4.6.2018

Verenpaineen hoitosuosituksissa ei ole tarkkoja rajoja hyväksyttävälle verenpaineen vaihtelulle. Suuret vaihtelut kuvastavat yleensä valtimoiden jäykistymistä, samoin korkea pulssipaine eli ylä- ja alapaineen välinen ero. Hoidon tarpeen kannalta tärkein mittari on keskimääräinen painetaso, jonka tulisi olla alle 135/85 omamittauksissa.

Kysyjä on saanut tärkeää tietoa verenpaineestaan tekemällä huolellisia aamu- ja iltamittauksia. Pelkät iltamittaukset voivatkin joskus johtaa harhaan ja antaa liian edullisen kuvan. Korkeat aamupaineet heijastelevat usein korkeita yöpaineita, mikä on haitallista verisuonille, luultavasti haitallisempaa kuin korkeat päiväpaineet konsanaan, koska valtimoidenkin tulisi saada yöllä ”levätä”. Edullisinta olisi, jos päivä- ja yöpaineen erosta saisi tarkan kuvan verenpaineen vuorokausirekisteröinnillä. Jos sitä ei ole käytettävissä, voisi joitakin kertoja mitata paineen yöllä muusta syystä herätessä. Illalla annosteltava verenpainelääkitys voisi sitten olla harkitsemisen arvoinen.

Lisälyöntejä ei yleensä tarvitse hoitaa, mutta ne voivat olla merkki sydämen kuormittuneisuudesta esimerkiksi juuri korkean verenpaineen vuoksi. Tällöin huomio on kiinnitettävä kokonaistilanteeseen, johon kuuluu arvio verenpaineen hoitotarpeesta.

23/10/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi