Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Verenpaine / Verenpaineongelmat haltuun

Verenpaineongelmat haltuun

Korkea verenpaine ei ilmoittele kovin paljoa itsestään. Huonoimmillaan se on kavala seuralainen. Se on merkittävä aivoinfarktin taustatekijä. Ja aivoinfarkti taas on terveydenhuollossa kallein hoidettava sekä rahassa että ihmisten terveydessä. Monesti aivoinfarkti johtaa kuolemaan.

Tiina Huokuna
Julkaistu 28.6.2017
Päivitetty 6.5.2019

Miksi moni jättää korkean verenpaineen hoidon, vaikka se on omaehtoisin mittauksin ja sopivan lääkityksen avulla helposti saatavissa muutamissa kuukausissa kuntoon? Ehkä moni ei tiedä, että tilanne saadaan haltuun melko yksinkertaisesti. Kun ongelma on aika näkymätön, siihen ei tule tarttuneeksi.

Asian haltuunottoa voi vitkutella, mutta kuulin lopulta yhden painavan puheenvuoron, tässä tapauksessa lääkärin kommentin hyvinkin vakavista riskeistä, ja siitä, kuinka se voidaan loppujen lopuksi kääntää parempaan ja hoitaa. Halusinko siis ottaa riskin joutua muiden hoidettavaksi, tai kuolla suoraan tyhmyyteen?

Vaihtelulla on syynsä

Verenpaineet heittelevät. Eri elämäntilanteessa verenpainemittari näyttää pitkänkin jakson erilaista. Vaikeat läheiset ihmissuhteet tai muuten raskaat vaiheet nostavat suurimmalla osalla lukemia. Jos läheiset ihmissuhteet rasittavat, tai lähipiirissä on äärimmillään narsistinen persoona, maksaa keho ja mieli siitä veroa. Vaikeissa elämäntilanteissa energia menee sinnittelemiseen, eikä asioiden positiiviseen edistämiseen. Ei ole energiaa tarttua asioihin.

Toiseen suuntaan asiat myös menevät. Diabeetikolla verenpaine saattaa pysyä niin hyvissä lukemissa, että lääkäri saattaa kehua arvoja ilman lääkitystä jopa terveen ihmisen verenpainearvoiksi.

Riskitekijä aivoinfarktille

Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala miettii yllä olevaa käytännön kertomusta.

– Hoitamaton korkea verenpaine altistaa aivoinfarktille. Niin paljon, kuin näinä aikoina puhutaan muistisairauksista, niin myös muistisairauksissa korkea verenpaine on riski. Kun esimerkiksi lääkäri ottaa puheeksi korkean verenpaineen, ei se ole pelottelua tai uhkailua, vaan kysymys on todellisesta vaarasta.

Vaara näyttäytyy laajoissa tilastoaineistoissa, joissa näiden asioiden, korkean verenpaineen ja aivoinfarktin, yhteydet tulevat esiin. Kohonnut verenpaine lisää myös sydäninfarktiriskiä sekä aiheuttaa rytmihäiriöitä ja sydämen vajaatoimintaa.

Omia mittauksia

Verenpaineen mittaaminen mahdollista lääkityksen muutosta varten on hyvä tehdä kotiin hankitulla mittarilla. Esimerkiksi terveyskeskuksissa voi verenpainettaan käydä mittaamassa, mutta ympäristö on aika meluinen tällaista varten. Mittaaminen kotioloissa antaa paremman tuloksen, kun mittaamisen voi tehdä omassa rauhassa.

Kun kohonneesta verenpaineesta tavoitellaan parempia lukemia, omat mittaukset ovat tärkeää taustoitusta. Näitä käydään läpi lääkärin kanssa. Jos aiempaa verenpainelääkitystä on, tavallisesti lääkäri valitsee rinnalle jonkin toisen lääkkeen. Näin saadaan parempi tulos. Joskus joudutaan ottamaan käyttöön kolmaskin lääke.

Itse tehdyt verenpainemittaukset esimerkiksi kaksi kertaa viikossa ja kuukauden ajan antavat lääkärille jo puhelinajan yhteydessä hyvän kuvan tilanteen kehityksestä.

– Potilaan kannattaa itse pitää huolta siitä, että kontrolli puhelimen avulla tai vastaanotolla toimii. Hoitava taho ei välttämättä painota kontrollin järjestämistä. Uusi sote voi myös tuoda tullessaan palvelujen karsimista. Täytyy muistaa, että potilasta ei saa jättää heitteille lääkemuutosten kanssa. Hoidon teho täytyy todeta ja aina tilanteen mukaan tehdä lisämuutoksia.

Kohonnut verenpaine

Verenpaine on koholla, kun yläarvo on 140 tai ala-arvo yli 90 tai näitä korkeampi.
Verenpaineen kohoaminen on yleistä etenkin keski-ikäisillä ja vanhemmilla.
Verenpainetta voi alentaa vähentämällä suolan käyttöä, liikkumalla riittävästi, lopettamalla tupakanpolton ja laihduttamalla liikakiloja.
Suomessa noin puoli miljoonaa ihmistä käyttää verenpainelääkettä.

Lähteenä: Lääkärikirja Duodecim

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi