Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Ibuprofeiini ja korona

Hei! Oli joku ranskalainen tutkimus, jossa ibuprofeiinin sanottiin vaikeuttavan koronainfektiota. Joku suomalainen keuhkolääkäri muistaakseni kommentoi, että ehkä aiheuttaa pienen pieniä verenpurkaumia keuhkoon. Miten sitten esim. Marevan? Onko se riski vakavalle tautimuodolle? Vai eikö näistä vielä tiedetä? Itsellä myös losartaania tms. minkä sanottiin ehkä haittaavan. Minulla aorttatekoläppä ja tahdistin leikkauksessa tulleen totaaliblokin vuoksi. Lähinnä mietityttää pitääkö tässä nyt olla ihan varpaillaan. Olen tosin vielä suht nuori. Ylipainoinen tosin.

04/11/2020

Janne

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 16.4.2020

Kyseinen ”ranskalainen tutkimus” ei ollut tutkimus, vaan ranskalaisen ministerin, joka tosin on lääkäri, oma kommenttikirjoitus. Tämä laukaisi runsaasti vastakirjoituksia pitkin Eurooppaa. Suomalaisen lääkärin kommentti liittyi todennäköisesti vaiheeseen, jolloin tiedettiin, että taudin vakavimmassa muodossa keuhkorakkuloissa tapahtuu myös veren tihkumista. Sittemmin on kuitenkin myös havaittu, että infektioon liittyy toisaalta veren liiallista hyytymistaipumusta, ja erityisesti pitkän makaamisen seurauksena voi syntyä verihyytymiä, jotka kulkeutuvat keuhkoihin ja voivat olla hengenvaarallisia. Siinä mielessä Marevan-lääkitys on jopa hyödyllinen, koska se ehkäisee verihyytymien syntymistä. Koska kysyjällä on sydämessä tekoläppä, Marevan-hoito on välttämätön.

Mitään veren hyytymiseen vaikuttavaa lääkitystä ei pidä mennä muuttamaan omatoimisesti. Jos sairastuu koronainfektioon ja joutuu sairaalaan, ammattilaiset säätävät lääkitystä senhetkisen tilanteen mukaan.

Sydänpotilaille, erityisesti veren hyytymiseen vaikuttavien lääkkeiden käyttäjille suositellaan joka tapauksessa kipu- ja kuumelääkkeeksi parasetamolia. Suositus perustuu lääkkeiden yhteisvaikutusasioihin.

Losartaani on AT-reseptorin estäjä ja kuuluu lääkeryhmään, jonka on esitetty teoriassa mahdollistavan koronaviruksen pääsemisen elimistöön sisään. Tämäkin on vain teoria, jota ei ole todistettu oikeaksi. Toisaalta tiedetään, että nämä lääkkeet ovat monin tavoin myös suojaavia.

Koronapandemian aikana on julkaistu valtavasti eritasoisia kirjoituksia, joista vielä monet perustuvat lähinnä mielipiteisiin tai teoreettisiin pohdintoihin. Pikkuhiljaa saamme myös pätevämpää tietoa, joka perustuu oikeisiin potilastutkimuksiin. Infektion luonteesta johtuen potilasmäärät ovat suuria ja siksi tietoakin karttuu nopeasti. Tietotulvan edessä voi olla haastavaa erottaa, mikä on luotettavaa tietoa ja mikä ei. Siksi kannattaa luottaa läinnä tuttuihin ja turvallisiin tiedon lähteisiin.

16/04/2020

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi