Hyppää sisältöön

Verenpainelääkkeiden haittojako vai vanhuutta?
Olen 74v. aktiivinen liikkuja, jolle 3v. sitten tehty pallolaajennus. Lääkitys Amlodipin 5mg, Bisoprolol Actavis 5mg, Candesartan 32 ja primaspan sekä atorvastatin. Aamuverenpaine 114-117 ja liikunnan jälkeen jopa alhaisempi, syke 51-60. Iltapaine 130-134/63-69.
Ongelmat: väsymys, huimaus, palelu, erektiohäiriö, vapina, kankeus, hitaus, jäykkä asento.

03/08/2017

Jorkkis

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 4.8.2017
Päivitetty 4.6.2018

Kysyjän mainitsema lääkitys on tavallinen sepelvaltimo- ja verenpainetautia sairastavan lääkitys. Primaspanilla® ehkäistään sepelvaltimon tukkeutumista, ja atorvastatiinilla pysäytetään valtimotaudin paheneminen. Nämä ovat välttämättömiä lääkkeitä.

Muut mainitut lääkkeet hoitavat verenpainetta, joka kerrottujen mittaustulosten perusteella onkin erinomainen.

Kysymyksessä on lueteltu joukko oireita, joista muutamat saattavat aiheutua beetasalpaajalääkityksestä (bisoprolol). Näitä mahdollisia haittavaikutuksia ovat ainakin väsymys (erityisesti lihasväsymys liikkuessa), palelu ja erektiohäiriö. Jos ei ole ilmennyt rytmihäiriöitä, joita bisoprololilla myös ehkäistään, kannattaa keskustella omalääkärin kanssa lääkkeen mahdollisesta tauottamisesta. Bisoprololi ei ole välttämätön lääke kaikille sepelvaltimotautipotilaille. Näillä tiedoin kandesartaani ja amlodipiini voisivat hyvin jatkua, näillä lääkkeillä ei ole kuvattu mainittuja haittoja. Päinvastoin, amlodipiini saattaa jopa lieventää äärijäsenten paleluongelmaa.

Sepelvaltimotautipotilailla on usein erektiohäiriöitä. Kansainvälisissä julkaisuissa on esitetty, että jopa 70 % valtimotautipotilaista kärsisi erektio-ongelmista. Valitettavasti me lääkärit emme useinkaan tule kysyneeksi asiasta, ja moni potilas kärsii ongelmasta saamatta apua. Erektiohäiriö saattaa myös ennustaa sepelvaltimotaudin ilmaantumista, jopa useita vuosia ennen ensimmäistä sepelvaltimotautikohtausta.

Erektiohäiriö aiheutuu hermostoon, verenkiertoon tai hormoneihin liittyvistä syistä, ja ongelma lisääntyy selvästi ikääntyessä. Verenkierrollisen syyn taustalla on ateroskleroosi (sama valtimoiden kovettuminen kuin sydämen omissa verisuonissa, sepelvaltimoissa), sekä valtimoiden sisäseinämän (endoteelin) toimintahäiriö. Kysyjän tapauksessa erektiohäiriölle löytyy siis useampi selitys kuten ikääntyminen ja valtimotauti, mutta koska oire on myös varsin yleinen beetasalpaajalääkityksen haitta, kannattanee harkita tämän lääkkeen tauottamista kuten edellä pohdittu.

Kysymyksessä mainittu jäykkä asento viittaa ymmärtääkseni yläruumiin liikkeisiin, ehkä kumaraan ryhtiin? Tämä ei ole lääkkeiden syy, vaan pikemminkin ikävuosien mukanaan tuoma yksityiskohta. Suosittelen jatkamaan aktiivista liikuntaharrastusta, kenties lisäämään mukaan myös venyttelyharjoituksia. Moniin asioihin voimme vaikuttaa lääkitystä säätämällä ja hyvillä elintavoilla, mutta valitettavasti ikääntymistä emme pysty estämään, ainakaan vielä.

04/08/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset