Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Kahvi ja sydänlääkkeet

Vaikuttaako kahvi jotenkin sydänlääkkeiden tehoon? Lääkäri sanoi, että tyhjään vatsaan on hyvä ottaa lääkkeet, jolloin paremmin menevät verenkiertoon. Ok, mutta sitten juon heti päälle 2-3 kuppia tummaa suodatinkahvia. En ole mistään löytänyt tietoa kahvin vaikutuksesta lääkkeisiini: Eliquis, Bisosprolol, Cardace ja Simvastatin.

29/11/2020

Seppo

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 4.12.2020

Kahvi ei erityisemmin estä tai edistä tavallisten sydänlääkkeiden imeytymistä. On joitain lääkkeitä, kuten kilpirauhashormoni, joka pitää nauttia tyhjään vatsaan, jotta lääke imeytyisi mahdollisimman hyvin. Toisaalta on lääkkeitä, kuten veren hyytymiseen vaikuttava rivaroksabaani (Xarelto®), joka pitää nauttia ruuan kanssa. Muutoin se ei imeydy, jolloin lääkkeen teho jää liian pieneksi.

Ravinto voi vaikuttaa lääkkeen tehoon muutenkin kuin vain imeytymisen kautta. Esimerkiksi greippi estää monien lääkkeiden kuten statiinien poistumista elimistöstä, jolloin lääkkeen vaikutus kasvaa. K-vitamiinia sisältävät vihreät kasvikset vaikuttavat varfariinin (Marevanin®) tehoon.

Kaikkiin lääkkeisiin ei siis voi antaa yleistä neuvoa nauttia ne tyhjään vatsaan. Lisäksi lääkkeet voivat vaikuttaa toistensa imeytymiseen. Apteekkien farmaseutit ja proviisorit ovat parhaita henkilöitä kertomaan, miten lääkkeet tulee ottaa. Kannattaa siis apteekissa asioidessa hyödyntää heidän ammattitaitoaan.

04/12/2020

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi