Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Kiusaavat geenit

Hei! Suvussani on paljon erilaisia ongelmia, suurimpana on mielenterveys ongelmat joista itsekkin olen perinyt ahdistuneisuushäiriön ja paniikkihäiriön.

Ruumiillisia vaivoja löytyy, itselläkin on nyt 20 vuotiaana kovia kipuja joihin joudun välillä syömään opioideja ja 18 vuotiaana leikattiin kivessyövän takia molemmat pallit irti.

Kysymys kuuluukin sydän ongelmien periytymiseen, lähisuvussani ei varsinaisesti ole sydänsairauksia, muuta kun siskoni jokin kardiomyopatia joka on luultavasti elintavoilla hankittu (diabetes, ylipaino, tupakointi jne).

Sukuani kiusaa kuitenkin rytmihäiriöt, mummullani on mm rytmihäiriölääkitys käytössä vaikkakin kuulemma nämä rytmihäiriöt eivät ole vaarallisia. Isälläni ja mummuni veljillä on flimmeri pysyvänä rytminä.

Lisälyöntisyyttä esiintyy runsaasti, itselläkin nuoresta iästä huolimatta vuorokausiseurannassa näitä oli 3200, eteisperäisiä.

Mummuni isä kuoli 45 vuotiaana johonkin sydäntapahtumaan, mutta koska vuosi oli varmaankin 1950 lukua niin en osaa kyllä sanoa mikä oli syy.

Voiko näitä geenejä vastaan taistella niin sanotusti? Onko saletti flimmeri esim itsellä 30-40 vuotiaana tai sydänperäinen äkkikuolema?

Onko nämä suvussa kulkevat riesat vaan siedettävä toisinsanoen?

02/10/2021

Sukurasitteen kirous

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 15.10.2021

Geenimme ohjaavat monia ominaisuuksiamme ja ovat joskus myös altistamassa sairauden kehittymiselle. Onneksi tilanne ei kuitenkaan ole aivan toivoton, eli vaikka olisi tutkitusti perinyt jonkin alttiuden, ei välttämättä sairastu kyseiseen tautiin. Kohtaloa vastaan voi siis taistella.

Eräät sydänsairaudet, kuten FH-tauti ja pitkä QT-oireyhtymä, periytyvät vallitsevasti, joka tarkoittaa sitä, että yksittäinen geenivirhe riittää aiheuttamaan sairauden. Näissäkään sairauksissa ei kuitenkaan ole onneksi väistämätöntä, että sairaus olisi lopulta oireinen.

Tavallisimmissa sydänsairauksissa, kuten sepelvaltimotaudissa, kohonneessa verenpaineessa ja eteisvärinässä periytyvyys on hyvin moninaista, eli lukuisat geenivirheet yhdessä saattavat aiheuttaa lopputuloksena alttiuden sairaudelle. Silloinkin kuitenkin elintavat vaikuttavat viime kädessä siihen, kehittyykö sairaus vai ei.

Aina on hyvä muistaa, että geeneissä on kaksi vastinparia, joista toinen on periytynyt äidiltä, toinen isältä. Vaikka toiselta vanhemmalta olisi saanut sairautta aiheuttavia geenivirheitä, voi toiselta periytyä suojaavia ominaisuuksia.

15/10/2021

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi