Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Synnynnäiset sydänviat / Kliinisesti merkityksetön PDA

Hei, lapsemme sydänultrassa (tehty poissulkumielessä poikkeavan munuaislöydöksen vuoksi) löytyi kardiologin lausunnon mukaan ”merkityksetön PDA”, josta saimme tiedon hoitovastuussa olevan nefrologian tiimin kautta. Löydös on ilmeisesti niin merkityksetön, että kontaktia kardiologialle meille ei tarjottu edes tiedonsaamis- ja keskustelumielessä.

Tiedonhaussa ei vastaavaa käsitettä kuitenkaan tullut vastaan, vaan nimenomaan tutkimuksissa todettiin kaikkien PDA-vikojen vaativan sulkuoperaation, sillä mahdollisista pienenkään aukon aiheuttamista komplikaatioista ei ole toistaiseksi tarkkaa käsitystä; vastaako tämä edelleen nykytietämystä, vai onnistuinko löytämään ainoastaan vanhaa tietoa? Yleisesti kysyisin myös siis, mikä tämä merkityksetön PDA on? En siis tarvitse tietoa PDAsta yleisesti, jota kyllä on saatavilla runsaasti. Kiitos!

16/11/2015

S G

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 17.11.2015
Päivitetty 4.6.2018

Valitettavasti en pysty näin yksilökohtaiseen kysymykseen tarkkaan vastaamaan. Kirjallisuus kyllä tuntee käsitteen ”hiljainen PDA” eli avoimen duktuksen ilman sivuääntä, mikä todetaan sattumalöydöksenä kuvantamistutkimuksissa, kuten kysymyksen tapauksessa. Sen yleisyydeksi mainitaan 0,5–1 %, mahdollisesti enemmänkin, eikä sen sulkemisen aiheellisuudesta vallitse ainakaan yksimielisyyttä. Kun kysymys on jäänyt vaivaamaan, lienee kohtuullista päästä yhteyteen tutkimuksen tehneen lääkärin kanssa, joka voi kertoa, mitä on lausunnossaan tarkoittanut.

17/11/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi