Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Verenpaine / Kohonneen verenpaineen syy

Johtuuko kohonnut verenpaine siitä, että verisuonet ovat ahtautuneet? Ihmettelen itselläni nopeasti kohonnutta verenpainetta, vaikka elintavat ja ruokatottumukset ovat pysyneet samoina. Stressi voi olla syypää, mutta miten se kerryttää jotain ainetta suonen seinämiin?

01/09/2015

Tate

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.9.2015
Päivitetty 4.6.2018

Valtaosassa tapauksista kohonnut verenpaine on ”essentielliä” eli itsenäistä, mikä tarkoittaa, että sille ei ole selkeää yksittäistä syytä, vaan verenpaine nousee useiden geenien ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutuksesta. On muutamia melko harvinaisia tiloja, joissa verenpaine kohoaa jonkin sairauden seurauksena. Tällaisia ovat lisämunuaisten hyvänlaatuiset kasvaimet, jotka erittävät verenpainetta kohottavaa hormonia. Vihjeenä tästä on veren matala kaliumpitoisuus, jonka tulisi johtaa jatkotutkimuksiin mahdollisen lisämunuaiskasvaimen toteamiseksi tai sulkemiseksi pois. Toinen syy on munuaisvaltimon ahtauma. Se voi esiintyä nuorehkoilla naisilla, jolloin munuaisvaltimoa ahtauttaa tuntemattomasta syystä johtuva sidekudoksen kertyminen suonen seinämään. Vanhemmalla iällä munuaisvaltimo voi ahtautua tavallisen valtimonkovettumistaudin (ateroskleroosin) vuoksi. Tällöin on yleensä muitakin vihjeitä yleistyneestä valtimotaudista, kuten katkokävely.

Munuaisvaltimon ahtauma nostaa verenpainetta, koska munuainen on tärkeä verenpaineen säätelijä. Jos sinne johtava valtimo ahtautuu, verenvirtaus heikkenee ja munuainen ”luulee”, että verenpaine on matala ja alkaa vaikuttaa verenpainetta nostavasti. Munuaisvaltlimon ahtauman hoito ei kuitenkaan läheskään aina paranna kohonnutta verenpainetta, joten hoitoon ryhdytään vasta harkinnan jälkeen, vaikka sellainen todettaisiinkin.

Muutoin verisuonten ahtautumisen ja kohonneen verenpaineen välinen suhde on toisin päin: korkea verenpaine on yksi valtimosairauksien riskitekijöistä.

Jos verenpainetauti on itsenäistä lajia, se vain alkaa joskus, jos on alkaakseen.

01/09/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi