Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Kolesterolilääkkeen haittavaikutukset

Mikä neuvoksi, kun mitkään kolesteroli lääkkeet eivät sovi. Lihakset kipeytyy ja närästää. Olen kokeillut kaikki mahdolliset statiinit ja ennen rasvojen imytymistä olevat lääkkeet. Sukurasite on , isälläni sepelvaltimotauti 50 vuotiaasta lähtien. Hänen kaikki veljensä ovat kuolleet sydäninfraktiin. Olen nainen 68 v. ja arvoni ovat kokonaiskolesteroli 6.9 Hdl 146 Ldl 4.40 fP-Trigly 2.28. Olen liikunnallinen ja syön etupäässä kasvis,kana, kalaruokia. Kilpirauhasen vajaatoiminta johon otan thyroksiinia. Normaali painoinen. Nyt olen lenkkeillessä huomannut hapenpuutetta eli en aina saa vedettyä syvään henkeä ja olen tuntenut ajoittain niska ja käsivarsi kipuilua.

01/12/2016

marian

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 2.12.2016
Päivitetty 4.6.2018

Aloitetaan itsestäänselvyydestä: kaikki lääkityksen (minkä tahansa) aikana koetut vaivat eivät johdu lääkityksestä, vaan voivat olla samoja vaivoja, joita lääkkeitä käyttämättömilläkin on. Toinen selvä asia: statiinit aiheuttavat (siis todella aiheuttavat) osalle käyttäjistä lihaskipuja. Närästystä ne eivät kontrolloiduissa tutkimuksissa aiheuta enempää kuin lumelääke.

Lihaskivut ovat siitä hankalasti selvitettävä vaiva, että niitä kokevat jossain vaiheessa kaikki. Ei ole objektiivista mittaria erottaa statiiniin liittyviä lihaskipuja muista lihaskivuista. Tutkimuksissa useimmat ihmiset, jotka ovat vakuuttuneita lihaskipujensa statiiniperäisyydestä, eivät kuitenkaan huolellisessa sokkoasetelmassa erota statiinia lumeesta. Näistä tutkimuksista laajimmassa nämä ”varmasti” statiinikipuja saaneet jakautuivat neljään joukkoon (tarkat prosenttiluvut olen antanut erässä aiemmassa vastauksessani): 1) kipuja statiinin mutta ei lumeen aikana (siis todennäköisesti todella lääkkeeseen liittynyt haitta), 2) kipuja lumeen mutta ei statiinin aikana (siis ”väärinpäin”), 3) kipuja molempien aikana, 4) ei kipuja kummankaan aikana. Eräässä rekisteritutkimuksessa, jossa keskeytetty statiinihoito aloitettiin myöhemmin uudelleen joko samalla tai eri valmisteella, 90 % pystyi jatkamaan lääkitystä.

Epäilyttävää on, jos lihaskipuja aiheuttavat myös muut kuin statiinilääkkeet, joilla ei tällaista vaikutusta ole koskaan todettu objektiivisissa tutkimuksissa. Tämä herättää epäilyn nosebo- eli kielteisten odotusten aiheuttamasta vaikutuksesta – mahdollisesti yhdistyneenä siihen, että aikaisemmin jostakin statiinivalmisteesta on tullut todellisessa syy-yhteydessä ollut haittavaikutus.

Mahdollinen toimintatapa on aloittaa pieniannoksinen ja mahdollisesti joka toinen päivä tai jopa harvemmin annosteltava statiinihoito pyrkien mahdollisuuksien mukaan tehostamaan sitä vasteen mukaan. Jos lääkkeen käyttäjä kaikesta huolimatta pitää sen käyttöä itselleen sopimattomana, hänen kohdallaan palataan tilanteeseen ennen vuotta 1987, jolloin statiinit tulivat markkinoille, ja pyritään pienentämään sairastumisen riskiä muilla keinoilla.

02/12/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi