Hyppää sisältöön

Sain pari vuotta sitten DDD-tahdistimen totaaliblokin vuoksi. Kaikki on nyt hyvin. Tahdistimen tarkistuksessa lääkäri sanoi etten ole tahdistimesta riippuvainen. Mutta mitä tarkoittaa että tahdistin tahdistaa eteistä 25%? Jännitti niin etten hoksannut kysyä.

16/09/2020

Henkivakuutus rinnassa

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 25.9.2020

DDD-tahdistimen kirjainlyhenne tarkoittaa sitä, että laitteessa on johto sekä oikeaan eteiseen että oikeaan kammioon eli kaksi johtoa. Lähtökohtaisesti kysyjän sairaudessa viestiyhteys eteisten ja kammioiden välillä on katkennut ja tahdistinta tarvitaan käskyttämään kammiopuolta.

Eteisjohdon tehtävä on tässä tapauksessa lähinnä tarkkailla omaa rytmiä ja antaa vain tarvittaessa sähköimpulsseja eteispuolelle. Kysyjän tapauksessa näin tapahtuu 25% ajasta, eli 75% ajasta eteiset toimivat luontaisesti ilman tahdistimen antamaa virtaa. Toteamus ”ei ole tahdistimesta riippuvainen” tarkoittaa sitä, että vaikka sähkönkulkuongelma on kun tahdistin on katsottu tarpeelliseksi, sydämen omassa sähköradassa on vielä sen verran toimintaa, ettei välitöntä vaaraa ole vaikka tahdistimen toiminta yhtäkkisesti muuttuisi.

Tahdistinhoidosta julkaistiin alkukesästä kokonainen juttusarja sydan.fi:ssä. Kannattaa lukea lisää täältä.

25/09/2020

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset