Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Läppäleikatun tahdistinpotilaan eteisvärinä

Hei. Olen 42v mies. Minulle vaihdettiin bikuspisen läppän tilalle mekaaninen tekoläppä v.2016, aorttaan putkiproteesi. Tuli komplikaatioita. Totaaliblokki, tahdistin kiireellisenä, myöhäistamponaatio ja sydänpussin tulehdus. Rytmi oli hyvä ja tahdistin toimi moitteetta.

04/2021 sain verenohennuskääkkeiden komplikaationa vakavan sisäisen verenvuodon nivusesta. Olin vajaan vuoden täysin toimintakyvytön jalan hermovaurion vuoksi. Pieni vaurio jäi mutta jalka pääosin kuntoutuksella toipui.

Viime keväänä aloin tuntea itseni väsyneeksi ja huonovointiseksi. Närästystä/huimausta yms. Sain tietää, että sydämeni rytmi on ajoittain muuttunut eteisvärinäksi. Toukokuussa se jäi pysyväksi. Kesäkuussa minut ultrattiin ja EF 50%, tekoläppä toimii hyvin. Kaikki veriarvot ok paitsi BNP 578. Ei kuulema vajaatoimintaa. Ja maksa-arvot välillä heittelee. Sairastan myös kroonista aurallista migreeniä, vakavaa toistuvaa masennusta ja pakko-oireista häiriötä.

Lääkäri sääti tahdistimen minimin 60-70 ja herkisti r-sensoria, jotta sietäisin flimmeriä paremmin. Se ei realisoidu kuulema nopeana sykkeenä kun tuo totaaliblokki. Oloni on jatkuvasti väsynyt ja suorituskykyni heikentynyt. Miksi rytmiä ei yritetty kääntää? En jaksa oikein monisairaana tällaista oloa. Välillä siedän sitä paremmin/joskus huonommin. Univajetta en kestä yhtään. Ja riittääkö 2-3.5 INR -tasoksi nyt kun FA tullut? Joskus minulle joku sanoi, että siinä tapauksessa alarajaa pitäisi nostaa. Olen 20kg painoa tiputtanut enkä humalassa ole ollut kohta kahteen vuoteen. Muuten elän terveellisesti mutta sähkötupakkaa käytän ja ajoittain nuuskaa. Kukaan ei oikein ota kantaa tilanteeseeni. Verenpainelääkitys jouduttiin lopettamaan hypotension vuoksi vaikka se kuulemma olisi vasen kammion historia huomioiden eduksi. Jäänkö nyt tällaiseksi todella vajaakuntoiseksi vai onko toivoa edes paremmasta? Olen eläkkeellä noiden vakavien mielenterveyden ongelmien vuoksi. Kiitos ja anteeksi pitkä kysymykseni.

11/10/2022

Pekka80

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 4.11.2022

Totaaliblokki tarkoittaa täydellistä katkosta sähköimpulssin etenemisessä eteisistä kammioiden puolelle. Tämä ilmiö kehittyy joskus aorttaläppäoperaation jälkeen. Ongelma korjataan tahdistimella.

Eteisvärinä on rytmihäiriö, jonka taustalla on yleisiä tekijöitä kuten ikääntyminen, kohonnut verenpaine, ylipaino tms. Sydänleikkauksen jälkeen eteisvärinä on suorastaan aika tavallinen. Eteisvärinä voi aiheuttaa oireena sydämen tykytyksen tunnetta, mutta oire voi olla myös hyvin epämääräinen, kuten suorituskyvyn lasku. Monet ovat oireettomia. Alkuun eteisvärinäkohtauksia esiintyy vain silloin tällöin, mutta ajan mittaan kohtaukset pitenevät, ja lopulta eteisvärinä on useimmilla pysyvä rytmi.

Eteisvärinä aiheuttaa sydämen eteisiin muovautumista, minkä ansiosta sydän sopeuttaa itseään rytmihäiriöön. Vaikka alkuvaiheessa rytmi saataisiin vielä sähköisellä rytminsiirrolla eli kardioversiolla palautettua takaisin normaaliksi, toimenpide ei enää sairauden edetessä toimi. Lisäksi rytminsiirto ei poista eteisvärinää pysyvästi. Mitä pidempään eteisvärinää on esiintynyt, sitä epätodennäköisempää saada sitä enää pois rytminsiirrolla. Jos normaali rytmi saataisiinkin vielä palautettua, tarvittaisiin tehokkaita lääkkeitä, jotta rytmi pysyisi.

Eteisvärinän määrän voi nähdä tahdistimen muistista. Ilmeisesti tässä tapauksessa kardiologi oli havainnut tahdistimen toiminnoista, että eteisvärinää oli ollut jo pitkään, jolloin on päädytty tähän hoitoratkaisuun.

INR arvo 2,0-3,5 on aivan riittävä Marevan-hoidon taso myös eteisvärinässä.

Ikävää kuulla, että elämässä on ollut paljon vastoinkäymisiä. Sydänsairauksien suhteen suosittelen tässä tapauksessa lämpimästi Kelan sydänkursseja. Kurssit kestävät kolme viikon mittaista jaksoa, ja vaihtoehdot löytyvät Kelan verkkosivuilta: https://www.kela.fi/aikuisten-sydan-kuntoutuskurssi. Kurssille tarvitaan lääkärin B-lausunto, jonka saa terveyskeskuksesta.

04/11/2022

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi