Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Luontaistuotetta sepelvaltimotautiin?

Hei 31.1.0203 lausunto; Rasitushengenahdistusoireen vuoksi tehty nyt sepelvaltimoiden TT + PET-perfuusio tutkimukset. TT-tutkimuksessa lähinnä LAD:n alueella kalkkimuutosta ja myöskin epäily mahdollisesta merkittävästä ahtaumasta. Perfuusiotutkimuksessa kuitenkin todetaan normaali sydänlihasperfuusio niin levossa kuin rasituksessakin. Ei merkittävään iskemiaan sopivia muutoksia. Näin ollen todetaan siis sepelvaltimotauti, mutta tutkimusten perusteella ei selvää tarvetta vielä erityisiin toimenpiteisiin.

Luin Nattokinaasi (Biomed) luontaistuotteesta ja sen myönteisistä vaikutuksista Hidasta elämää artikkelista. 1. LIUOTTAA VERIHYYTYMIÄ, 2. ALENTAA VERENPAINETTA TURVALLISESTI, 3. VÄHENTÄÄ PUNASOLUJEN KASAUTUMISTA 4. TEHOSTAA VERENVIRTAUSTA.

Lupaavat myös helpotusta kylmiin käsiin ja jalkoihin.

Onko tuvallista alkaa syömään voiko todella ”sulattaa” jo olemassa olevan ahtauman?

03/11/2023

Mamma vuosimallia 1950

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 9.11.2023

Sydäntutkimuksissa todettiin, että kysyjällä on sepelvaltimoissa ateroskleroosia eli valtimoiden kovettumatautia. Ei kuitenkaan todettu sellaisia ahtaumia, jotka estäisivät veren virtaamista merkittävästi. Ei siis ole tarvetta tehdä sepelvaltimon pallolaajennusta.

Ateroskleroosin etenemistä pitää kuitenkin estää. Se tapahtuu hyvillä elintavoilla ja lääkkeillä. Elintavoista keskeisiä ovat päivittäinen liikunta, sydänterveellinen ruokavalio, tupakoimattomuus ja painonhallinta. Verenpaine pitää hoitaa tasolle 120-130/80 mmHg ja ”paha” kolesteroli eli LDL laskea mielellään alle 1,4 mmol/l. Mitä matalammalle LDL laskee, sitä parempi. Useimmat tarvitsevat niin verenpaineen kuin LDL-kolesterolin laskuun lääkkeitä.

Valitettavasti luontaistuotteista ei ole tieteellisesti tutkittua näyttöä, eli suomeksi sanottuna hyötyä tässä asiassa. Niiden valmistajat lupaavat paljon hyvää, mutta tuotteita ei ole testattu lääkkeiden tapaan. Näin ollen ei myöskään ole tietoa tuotteiden haittavaikutuksista.

En suosittele luontaistuotteita, kuten kysymyksessä mainittua valmistetta, sepelvaltimotaudin hoitoon.

09/11/2023

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi