Hyppää sisältöön

Niin 5 kk sitten tehtiin pallolaajennus. Yhteen suoneen kaksi stenttiä (100%) tukos, toiseen yksi (85%). Operaation jälkeen Simvastin 20 mg ja Brilique 90 mg lääkitys. Hemoglobiini ollut vuosikymmeniä 140-145 ja kolestroli arvot erinomaiset. Miksi joudun syömään näitä lääkkeitä. Olen n 65 v mies. Verenpaine hallinnassa, muuten perusterve.

23/05/2017

Jopi

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 26.5.2017
Päivitetty 4.6.2018

Sepelvaltimon pallolaajennustoimenpiteessä valtimon ahtauma avataan, ja tähän kohtaan asennetaan verkkoputki eli stentti. Toimenpiteen jälkeen on välttämätöntä käyttää verihiutaleiden takertumista estäviä lääkkeitä, muutoin stentin sisälle voi muodostua hyytymä, jolloin stentti menee tukkoon ja potilas saa sydäninfarktin. Toimenpiteen jälkeen käytetään tähän tarkoitukseen kahta lääkettä, joista toinen on asetyylisalisyylihappo (ASA, Asperin®, Primaspan®). Toivottavasti kysyjällä on myös tällainen valmiste käytössä. Toinen lääke on usein tikagrelori (Brilique®), jota käytetään yleensä yksi vuosi akuutin kohtauksen jälkeen.

Vaikka sepelvaltimon ahtaat kohdat on nyt hoidettu toimenpiteellä, itse sairaus ei ole hävinnyt. Myös muissa sepelvaltimoissa on ateroskleroosia eli valtimoiden kovettumista. Muissa suonissa sairaus vain on niin lievänä, ettei merkittäviä kaventumia ole vielä päässyt syntymään. Nyt on erittäin tärkeätä ehkäistä uusien kaventumien syntyminen, ja tämä tehdään kolesterolilääkkeellä eli statiinilla. Kysyjän tapauksessa lääkkeen nimi on simvastatin. Sepelvaltimotautipotilaalla ”pahan” eli LDL-kolesterolin tavoite on alle 1,8 mmol/l. Luonnollisesti myös sydänterveellinen ruokavalio ja liikunta ovat sairauden etenemisen ehkäisyssä tärkeitä.

 Asetyylisalisyylihappo on sepelvaltimotautipotilaalla pysyvä lääkitys, samoin statiinihoito. Brilique®-lääke on yleensä määräaikainen.

26/05/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset