Hyppää sisältöön

Kävin työhöntulotarkastuksessa ja siellä mitattiin verenpaine, kaksi krt. Se oli suunnilleen sama 130/69. Hämmennyin noin korkeasta paineesta, ikää on jo 41, metabolinen ikä tosin 25 vuotta.
Ajattelen tulevaisuutta, kun vanhenee, niin mitä normaalimpi paine sen parempi. Bmi on 22 ja liikun paljon aerobisesti. Voi olla, että siinä on vähän valkotakkijännitystä, mutta onko olemassa mitään muuta keinoa alentaa sitä? Muistelisin, että se on ollut parempi aiemmin, mutta ei millään suurella erolla. Lääkkeitä en suostu vielä syömään tässä iässä…

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.1.2015
Päivitetty 4.6.2018

Yläverenpaine (systolinen) 130 mmHg on ns. normaalin ja tyydyttävän rajamailla, alapaine (diastolinen) 69 mmHg on ihanteellinen. Kertamittaus lääkärin tai hoitajan vastaanotolla on riittämätön vallitsevan verenpaineen arvioimiseksi, sitä on syytä täydentää omamittauksin. Kohonneen verenpaineen lääkehoito on aiheellinen, kun riittävissä mittauksissa ja riittävän elämäntapahoidon jälkeen keskimääräinen paine on ammattilaisten mittaamana vähintään 140/90 mmHg tai omamittauksissa 135/85 mmHg. Elämäntapahoitoon kuuluu liikunta ja liikapainon välttäminen (jotka kysyjällä ovat kunnossa), ravinnossa suolan ja liiallisen alkoholinkäytön välttäminen ja muutenkin sydänterveellinen ruoka (paljon kasviksia ja hedelmiä, vähärasvaisia maitotuotteita, kalaa, täysjyväviljatuotteita, enintään kohtuullisesti lihaa ja vain harvoin lihajalosteita, pehmeän rasvan suosiminen kovan asemesta).

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset