Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Kolesteroli / Onko kolesterolilääke tarpeen?

Olen 67-vuotias nainen. Kolesteroarvoni ovat aina olleet koholla, mutta hyvän ja huonon suhde on ollut hyvä. Vuosien varrella arvojani on kovasti ihmetelty ja kehoitettu unohtamaan koko juttu.

Nyt tehdyssä kontrollissa LDL oli kuitenkin kohonnut. Arvot olivat kokonaiskolesteroli 7.4, HDL 3.62, LDL 4.2 ja trigly 1.36.

Minulla ei ole kohonnutta verenpainetta, ei ylipainoa (BMI n. 18), en tupakoi, ruokavalio on miehen sepelvaltimotaudin vuoksi hyvin Sydänmerkki-painotteinen, liikun kohtuullisesti. Lähisuvussa ei ole varhaisia sydänkuolemia eikä myöskään sydänkohtauksia. Minulla ei ole muuta lääkitystä kuin kalkki-d-vitamiini.

Viimeksi omalääkäri sanoi, että hän kyllä kirjoittaa minulle lääkityksen mikäli haluan. Päädyimme kuitenkin vielä odottelemaan 6 kuukautta ja sen jälkeen tehdään uudet kokeet.

Nyt olen kuitenkin huolissani siitä, pitäisikö lääkitys aloittaa vai ei.

29/04/2016

Luonnonoikku

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 29.4.2016
Päivitetty 4.6.2018

Statiinihoidolla pyritään ehkäisemään vakavia valtimosairauksia. Hoidon mielekkyys perustuu riskinarvioon eli siihen, miten todennäköistä sairastuminen on ilman hoitoa. Viemällä annetut tiedot terveille tarkoitettuun FINRISKI-laskuriin saadaan vakavan sairauskohtauksen (sydäninfarkti tai aivohalvaus) riskiksi seuraavan kymmenen vuoden aikana (siis kysyjällä 77-vuotiaaksi mennessä) 9 %, mikä on keskisuuren ja suuren riskin rajoilla (10 %). Tämän lisäksi tulevat lievemmät tautimuodot.Riski on noin kaksinkertainen verrattuna saman ikäiseen keskivertonaiseen (4 %) ja 9-kertainen verrattuna siihen, että kolesteroliarvo olisi ihanteellinen (1 %).

Jos 9 %:n riski ei vakuuta, arviota voi terävöittää määrittämällä verikokeesta herkän CRP:n (hs-CRP), jonka arvo yli 2 mg/l suurentaa riskiarviota. Voi myös tutkia kaulavaltimot ultraäänellä, jolloin alkavien tautimuutosten tai seinämäpaksuntuman toteaminen puoltaa aktiivista hoitoa. Sepelvaltimot ja niissä olevat kalkkiumat voi tutkia tietokonekerroskuvauksella, mutta tämän tutkimuksen saatavuus on huonompi.

Statiinihoito vähentää valtimotaudin riskiä annoksesta riippuen 20–40 %. On arvostuskysymys, pitääkö hyötyä päivittäisen lääkityksen arvoisena. Statiinihoito on halpaa ja yleensä hyvin siedettyä. Jos sattuu kuulumaan niihin, joilla ilmenee haittavaikutuksia (lähinnä lihaskipuja) ja joudutaan näkemään vaivaa sopivamman valmisteen ja annoksen löytämiseksi, käsitys hyöty-haittasuhteesta voi muuttua.

29/04/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi