Hyppää sisältöön

Olen 56-vuotias solakka nainen ja olen ajatellut kokeilla lopettaa emconcorin käytön verenpaineen hoidossa. Otan yhden 5 mg:n tabletin päivässä. Olen käyttänyt sitä v:sta 2010 syyskuusta lähtien. Aloin käyttää sitä, kun sain sytostaattihoitoja gynekologisen syövän hoidossa. Verenpaineeni nousi sitä korkeammaksi mitä useamman hoidon sain. Säikähdin kovasti, kun verenpaineeni nousi korkeaksi ja sydän tykytti kovasti johtuen niistä hoidoista. Kävin lääkärin luona ja hän määräsi minulle emconcoria. Sain yhteensä neljä kertaa sytostaattihoitoja.

Ennen v. 2010 en ollut koskaan käyttänyt verenpainelääkkeitä. Yläpaineeni oli 140-150 ja alapaineeni hieman alle 90-95. Pulssini oli 70-90. Emconcoria käyttäessäni yläpaine on 120-130 ja alapaine 70-80, kesällä lukemat hieman alhaisemmat. Pulssi on noin 50. Harrastan kovasti liikuntaa ja toisinaan tuntuu, etten aina jaksa niin hyvin liikkua. Yritin lopettaa emconcorin käytön helmikuussa 2014. Lopetin sen käytön vähitellen. Ensimmäisen viikon ajan otin joka toinen päivä kokonaisen ja joka toinen päivä puolikkaan tabletin. Toisen viikon ajan otin joka päivä puolikkaan tabletin ja sitten lopetin. Verenpaine lukemat nousivat korkeiksi emconcorin käytön lopetettuani. Korkeimmillaan yläpaine oli 206 ja alapaine 103 ja pulssi korkeimmillaan 150. Vielä kuukauden kuluttua lääkkeen käytön lopetuksesta verenpainelukemat olivat aika korkeat (164/98, p. 103). Säikähdin sitä ja soitin sairaalan yhteispäivystykseen ja kerroin asian, jossa hoitaja neuvoi aloittamaan uudelleen emconcorin käytön. Olisiko elimistöni vähitellen tottunut siihen, etten käytä emconcoria ja olisiko verenpaineeni alkanut laskea? Olisinko voinut saada sydäninfarktin, kun verenpaineeni ja pulssini olivat niin korkeat?

Haluaisin myös tietää, voiko kohdun ja munasarjojen poisto nostaa verenpainetta? Olen tervehtynyt syövästä.

28/05/2015

Vastauksesta kiitollinen

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 29.5.2015
Päivitetty 4.6.2018

Kohdun ja munasarjojen poisto ei nosta verenpainetta.

Aikanaan verenpainetta alentavan hoidon aloittaminen oli varmasti paikallaan. Beetasalpaaja (Emconcor) oli luonteva valinta, koska se myös hillitsee silloin koettua sydämentykytystä. Emconcor-hoidon aikana asiat näyttävät olleen muuten hyvin, mutta totta on, että liikuntaharrastusta beetasalpaaja voi haitata estäessään sykkeen nousua rasituksessa. Beetasalpaajan lopettamiseen voi liittyä vieroitusoireena tykytystä ja verenpaineen nousua, vaikka kysyjä aivan oikein lopetti lääkkeen annosta vähitellen pienentämällä. Vieroitusoireet menevät ajan myötä ohi, joten mitään pysyvää riippuvuutta beetasalpaajalle ei muodostu. Tilapäinen pulssin ja verenpaineen nousu ei johda sydäninfarktiin muuten kuin ääritapauksissa ja jos sepevaltimoissa on ahtaumia.

Nyt kannattaisi lääkärin kanssa keskustella, halutaanko uudelleen yrittää vähittäistä beetasalpauksesta luopumista, jolloin todennäköisesti on paikallaan samalla aloittaa toinen, liikuntaharrastuksia haittaamaton verenpainelääke, esimerkiksi ACE:n estäjä tai ATR:n salpaaja.

29/05/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset