Hyppää sisältöön

Eri kolestrolilääkkeiden vaikutus suonissa, laajentavatko kaikki statiinit suonia? Onko joku statiini sivuvaikutuksiltaan, esim. lihaskivuilta, paremmin siedetty? Kyseessä LDL-arvon alentaminen.

15/08/2016

Sukurasitus

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 15.8.2016
Päivitetty 4.6.2018

Kaikki statiinit ehkäisevät valtimosairauksien etenemistä ja äkillisiä tautikohtauksia, kuten sydäninfarkteja ja osaa aivoverenkierron häiriöistä. Lisäksi statiineilla on myönteinen vaikutus valtimoiden laajenemiskyvylle. Tehokkaimpia ovat ne statiinit, joilla on suurin kyky alentaa LDL-kolesteroliarvoa: atorvastatiinilla ja rosuvastatiinilla. Näilläkin suuremmat annokset ovat tehokkaampia kuin pienemmät. Suuriannoksinen hoito valitaan niillä, joilla valtimosairauksien riski on suurin, ennen kaikkea valtimotautiin jo sairastuneilla, riskinarvion mukaisen hoitotavoitteen saavuttamiseksi.

Lihashaittavaikutusten riski on jossain määrin suhteessa statiinin tehoon: tehokkailla esiintyy haittoja hieman enemmän. Erot ovat pieniä, eikä niitä kannata etukäteen ottaa huomioon. Jos haittavaikutuksia ilmenee, voi olla apua pienitehoisemman valmisteen tai annoksen käyttämisestä.

15/08/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset