Hyppää sisältöön

Olen nyt 81-vuotias nainen, sain sydäninfartin ilman ST-nousua tammikuussa 2015, jollain minulle tehtiin pallolaajennus oikeaan valtimoon. Lääkkeiksi sain tuolloin Atorvastatin 10 mg, Primaspan 100 mg, Seloken zoc 47,5 mg ja Losartan 2×50 mg sekä vuodeksi Brilique lääkkeen, joka kuitenkin jouduttiin lopettamaan jo huhtikuussa 2015 jatkuvan nenä- ja suuverenvuodon sekä raajojen laajojen verenpurkaumien vuoksi. Asia varmennettiin vielä pallolaajennuksen tehneeltä kardiologilta. Tuollon sain päivystyksestä Ismox 2×10 mg lääkkeen silloisten rintakipujen vuoksi, jotka luullakseni johtuivat pallolaajennuksen jälkeisistä oireista. Sydämen ejektiofraktio on 71 % eli hyvä eikä minulla ole vajaatoimintaa enkä juuri koskaan syö nitroja. Korkeintaan muutaman kerran vuodessa. Kysyisinkin nyt, että syönkö turhaan Ismox lääkettä, josta minulle tulee aina tosi huono olo ja hiki useaksi tunniksi kun verenpaineeni laskee alas. 

11/10/2017

Pirkko-Liisa

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 25.10.2017
Päivitetty 4.6.2018

Pitkävaikutteinen nitro (kysyjän tapauksessa Ismox®-lääke) laajentaa verisuonia ja helpottaa siten sydämen työtä. Lääke ei pysäytä tai vähennä ateroskleroosia eli valtimoiden kovettumista kuten statiinit tai ACE-estäjät. Lääke ei siis ole tarpeellinen sairauden ennusteen kannalta, vaan sitä käytetään oireiden hoitoon. Kysyjä mainitseekin, että lääke aloitettiin kun hänellä oli esiintynyt rintakipuja.

Joskus lääkettä käytetään ns. vasospastisen anginan eli Prinzmetalin anginan hoitoon yhdessä kalsiuminestäjien kanssa. Näissä tilanteissa sepelvaltimoilla on taipumus supistella tahattomasti, mikä johtaa hankaliin rintakipuoireisiin. Kysyjän tapauksessa kyse ei kuitenkaan liene ollut tästä ongelmasta, kun kirjoituksessa mainitaan pallolaajennushoito, joka kuuluu tavallisen sepelvaltimotaudin hoitoon.

Jos lääkkeen haittana ilmenee oireita aiheuttavaa verenpaineen laskua, kannattaa siis punnita lääkkeestä saadut hyödyt ja haitat. Yleensä lääkkeen tauottaminen on mahdollista ja ongelmatonta. Lääketauon aikana selviää varsin nopeasti, helpottaako huimausoire tai palaavatko rintakivut.

25/10/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset