Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Rytmihäiriöpotilaan hiustenlähtö

Hei, esitin viime viikolla pari kysymystä, mutta unohdin vielä yhden tai kaksi. Voivatko lääkkeeni vaikuttaa hiusten kuntoon huonontavasti, tuntuu, että niitä lähtee aivan liian runsaasti ja ettei hiukseni kasva nimeksikään. 
Lääkitykseni on Marevan 5mg 1 tbl neljänä päivänä ja 1,5 tbl kolmena päivänä, Tambocor 200 mg, Emconcor 2,5 mg
aamuisin ja 1/4 tarvittaessa päivän aikana. Iltaisin on Melatoniini 3 mg ja Opamox 15 mg.
Aiheuttavatko nämä, ettei veri kierrä tarpeeksi, jotta hiukseni saisi potkua kasvamiseen ja hyvinvointiin. Tuntuu, että veri kiertää huonosti myös käsissä ja jaloissa, aina paleltuvat.
Hb ja rautavarastot kunnossa. Kilpirauhasarvot kunnossa.
Uskaltaisinko koittaa päänahan laser-hoitoa, joka vilkastutttaisi verenkiertoa tai muuta vastaavaa hoitoa, vai onko flimmeritaipumus esteenä näille kokeiluille. Nyt olen selvinnyt puolitoista vuotta ilman rytminsiirtoa Tambocorin avulla. Tämä hiusmurheeni saattaa vaikuttaa turhanpäiväiseltä, mutta minulle siitä on tullut kovasti stressaava juttu. Olen myös keliaakikko, joten jostain vitamiinistakin saattaa olla puutetta. Olisin kiitollinen, mikäli saisin vastaukset näihinkin mieltä painaviin asioihin!

12/10/2017

Mommomamma

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 25.10.2017
Päivitetty 4.6.2018

Flekainidin (Tambocor®) harvinaisiin haittavaikutuksiin kuuluu hiustenlähtö. Samoin beetasalpaaja bisoprololin (Emconcor®) käyttöön on liitetty hyvin harvinaisena haittana hiustenlähtöä. Koska kysyjän Emconcor-lääkkeen annos on pieni, on epäiltävissä että mahdollinen hiushaitta liittyy näistä kahdesta vaihtoehdosta ensin mainittuun. Kyse ei kuitenkaan liene varsinaisesta päänahan verenkierron häiriöstä, vaan muusta, hiustuppeen liittyvästä asiasta. Näin ollen en voi suositella hiuspohjan laserhoitoa tai muuta vastaavaa.

Beetasalpaaja saattaa toki olla syynä sormenpäiden ja varpainen kylmäämiseen, erityisesti jos oiretta esiintyy kylmillä ilmoilla. Lääkettä tulee kuitenkin käyttää yhdessä Tambocorin kanssa, joten tätä haittaa joutuu torjumaan kotikonstein, kuten villasukin ja lämpimin käsinein.

Mainitut rytmihäiriölääkkeet ovat tehokkaita ja hyviksi todettuja, joten on ikävää että kolikolla on kääntöpuolensa, ja elämänlaatua heikentäviä haittoja on ilmaantunut. Rytmihäiriölääkkeiden valikoima on hyvin suppea, joten aivan vastaavaa vaihtoehtoakaan ei ole tarjolla. Epäilen, että kun valittavana on eteisvärinävapaa elämä tai tuuheampi tukka, oireinen potilas valitsee ensimmäisen vaihtoehdon. 

25/10/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi