Mitä mieltä olette sydänlääkärinä mm seur antioksidanttien (ubikinoni 150mg ja karnosiini 400mg) ja vitamiinien (sanasol 50+ monivitamiini, b12-vitamiini) sekä maitohappobakteerin (gefilus) käytöstä, kun hlöllä on lääkityksenä pradaxa 110mg (x2), clopidogrel 75mg, furesis 40mg, bisoprolol 2.5mg, simvastatin 40mg, montelukast 10mg, heinix 10mg, melatonin 3mg, somac 40mg, kaleorid 1g (2×2), seretide evohaler, ventoline evohaler, atrovent nasal-nenäsuihke, thealoz duo-silmätipat? Onko noista haittaa, etenkin jos nämä reseptittömät tuotteet ottaa esim päivällä ts eri aikaan kuin lääkkeet?
Sama kysymys näihin reseptittömiin tuotteisiin liittyen, kun puolisolla on lääkkeinä Thyroxin, Marevan forte 5mg, Glucosamin (x3), Simvastatin 10mg, Bisoprolol 2.5mg (x2), Montelukast 10mg ja astma-suihkeena Seretide discus?
28/09/2018
antioksidantteja
Vastaus
Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että sydänpotilaille ei suositella erityisiä antioksidanttivalmisteita. Esimerkiksi ubikinonilla ei ole todettu olevan hyödyllisiä vaikutuksia statiinien (kysyjän tapauksessa simvastatiini) käyttäjille, vaikka niitä tähän tarkoitukseen joskus markkinoidaankin. En siis näe erityistä syytä käyttää mainittuja valmisteita.
Vitamiineja voi käyttää, jos ruokavalio on yksipuolinen eikä sisällä riittävästi ravitsemussuositusten mukaisia osia. Jos ruokavalio on monipuolinen, erillisiä vitamiinivalmisteita ei tarvita. Poikkeuksena on D-vitamiini, jota suomalaiset tarvitsevat vitamiinilisänä.
Maitohappobakteereita voi käyttää, jos suolisto niistä tykkää, eli vatsa tuntuu rauhallisemmalta.
Kysyjän luettelemassa lääkityksessä kiinnittää huomiota Pradaxan ja klopidogreelin yhteiskäyttö. Nämä molemmat lääkkeet vaikuttavat veren hyytymiseen sitä estävästi, eri vaikutusmekanismein. Yhteiskäyttö on sallittua vain erityisissä tilanteissa. Sellainen voi olla esimerkiksi äskettäin tehty sepelvaltimon pallolaajennus. Silloin kardiologi määrittää tarkoin yhteishoidon pituuden. Kannattaa siis olla näiden lääkkeiden käytössä erityisen huolellinen. Siitä syystä neuvoisin välttämään kaikkia reseptittömiä valmisteita, sillä ravintolisien yhteisvaikutuksista lääkkeisiin ei koskaan voi olla aivan varma, koska niitä ei ole testattu lääkeiden tavoin.
28/09/2018
Anna-Mari Hekkala