Hyppää sisältöön

Rasitus-ekg tehty, 40-v nainen, 165 cm, 84 kg. Ei mitään poikkeavaa näkynyt, ainoa korke verenpaine alkutilanteessa ja kokeen aikana nousi myös sekä nopea pulssi. 180/120 pulssiluku ei tiedossa. Ei jatkotoimentpiteitä muuta kuin verenpainelääke albetol 100mg 1 tpl. pv. Reilu tunnin kuluttua toimenpitteestä pulssi hakkasi kotona 128. Hirveä olo ja paineen tunne oli kova. Kahden tunnin unet rauhoitti pulssin. Mikä aiheutti noin pitkän ajallisesti nopeen pulssin? Kunto on huono. Astma ,kilpirauh.vajis. Nyt huolettaa tuo paineen tunne. Johtuuko vernepaineesta vai nopeesta pulssista? Ja miksi yhtäkkiä syksystä alkaen verenpaineeni on ollu koholla? Normaalilukemat 160/99 heti perään mitattuna 149/90 sitten voikin jo tulos olla heti 137/88. Olen huolissani. Mitä tutkimuksia voisin vielä vaatia? Autathan minua.

08/11/2015

Vainoharhainenko jo

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 9.11.2015
Päivitetty 4.6.2018

Aloitetaan kysymyksen loppuosasta. Miksi verenpaine nousee? Useimmiten emme tiedä, jolloin puhutaan essentiellistä verenpainetaudista. Kysyjällä toki on ylipainoa (painoindeksi 31 kg/m2), jolloin kohonnut verenpaine on osa ns. metabolista oireyhtymää. Kysymykseen, miksi verenpaine nousi juuri nyt, ei voi vastata juuri fiksummin kuin että joskushan se nousee jos on noustakseen, ja 40 vuoden ikä on tälle varsin tyypillilnen.

Vointi on epäilemättä huono, kun pulssi lähetelee levossa lukemaa 130/min, tuskin siihen muuta selitystä tarvitsee etsiä. Miksi sitten pulssi oli tiheä rasituskokeen jälkeen? Todennäköisesti poikkeava rasitus vähän liikkuvalla henkilöllä aiheutti pitkäaikaisen sympaattisen hermoston aktivoitumisen (sympatikotonian), mikä sitten aikanaan asettui.

Tärkeää on nyt seurata verenpainetta omamittauksilla ja säätää hoito siten, että päästään tavoitteeseen keskimäärin alle 135/85 mmHg. Eikä pelkästään lääkehoidolla, vaan oleellista on pudottaa painoa, lisätä maltillisesti liikuntaa, välttää suolaa ja lakritsia ja syödä muutenkin terveellisesti. Näin voidaan ajoissa torjua kohonneen verenpaineen ja siihen liittyvien tekijöiden haitat.

09/11/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset