Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Sarkoidoosipotilaan Sotalol-lääkitys ja inkiväärimieltymys

Sairastan sydänsarkoidoosia ja se on sammumistilassa ollut vuodesta 2016. Ainut lääke tällä hetkellä on Sotalol 4x80mg/vrk. Rakastan inkivääriä ja käytän sitä mehuna ja välillä raastan leivälle. Onko tästä haittaa lääkkeen yhteydessä?

01/03/2019

Anne K

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 1.3.2019

Sotalol on rytmihäiriölääke, joka ehkäisee tehokkaasti eteisperäisiä rytmihäiriöitä kuten eteisvärinää, mutta myös kammioperäisiä rytmihäiriöitä kuten kammiotakykardiaa. Lääke aiheuttaa EKG:hen tietyn sähköisen ajan, QT-ajan pidentymistä. Jos QT-aika pitenee liikaa, saattaa ilmetä epätoivottuja haittavaikutuksia. Siksi on hyvä olla tietoinen tähän lääkkeeseen liittyvistä yhteisvaikutuksista ja myös muista tekijöistä, jotka saattaisivat omalta osaltaan pidentää mainittua QT-aikaa.

Inkiväärillä ei ole tunnettuja yhteisvaikutuksia Sotalolin kanssa. Inkiväärin ei myöskään tiedetä pidentävän itsenäisesti QT-aikaa. Näin ollen yhteiskäyttö olisi sallittua.

On hienoa, että kysyjän sydänsarkoidoosi on sammumistilassa. Potilas käy kuitenkin oletettavasti seurantakäynneillä edelleen. Kaikkien Sotalol-lääkkeen käyttäjien, oli käytön syynä sitten sydänlihaksen sairaus tai vaikkapa eteisvärinä, tulee käydä lääkärin kontrollikäynneillä, sillä säännöllinen EKG:n nauhoitus on tärkeätä.

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi