Hyppää sisältöön

Hei. Olin vajaa kaksi vuotta sitten sydänaortan korjausleikkauksessa. Aortassa oli pullistuma ja siihen laitettiin proteesi. Leikkauksen jälkeen sain lääkkeeksi kolesterolilääkkeen simvastatin 40 mg vaikka kolesteroli ei ollut koholla. Onko minun syötävä lääkettä ja jos on niin miksi. Kiitos.

31/05/2018

Miia

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 22.9.2018

Kaksi pääasiallista aortan leikkaushoitoa vaativaa sairautta ovat aortan dissekoituma (sisäpinnan repeämä) tai paikallinen aneurysma (pullistuma). Kysyjällä leikkaukseen jouduttiin jälkimmäisestä syystä, eli pullistuman vuoksi.

Aortta ei pullistu ilman syytä. Noin puolessa tapauksista taustalla on ateroskleroosi eli valtimoiden kovettumistauti. Sen merkittävimmät aiheuttajat ovat kohonnut verenpaine, kolesteroli ja tupakointi.

Muut syyt käsittävät toisen puolen. Näitä ovat aortan vammat, aorttatulehdukset eli aortiitit, aikaisempi aorttaan kohdistunut kirurgia tai sepelvaltimotoimenpiteiden yhteydessä syntyneet vauriot aortan sisäpinnalle.

Ilmeisimmin kysyjän tapauksessa pullistuman on ajateltu kehittyneen ensimmäisestä syystä, eli ateroskleroosin vuoksi. Koska pullistumia voi tulla muuallekin aorttaan, on tärkeätä ehkäistä tai pysäyttää tauti muualla valtimosuonissa. Siksi tupakoimattomuus ja verenpaineen hyvä hoito ovat aivan keskeisiä asioita koko loppuelämän ajan. Kolesteroli tulisi olla mahdollisimman matala, LDL-taso alle 1,8 mmol/l. Tästä syystä potilaat joutuvat yleensä käyttämään myös statiinilääkitystä.

07/06/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset