Siirry sisältöön

Mieheni on sairastanut kolme vuotta sitten sydäninfarktin ja hänellä on suuri sukurasite. Elintavat ovat kohdallaan. Lääkityksena Primaspan, Metohexal sekä kolesterolilääkkeet. Hänellä on vuosien varrella kokeiltu kaikki statiinit sekä Ezetrol yhdessä statiinien kanssa sekä erikseen (erikseen teho ei riittänyt). Nyt kohtuullisen mieto lääkitys, Rosuvastatin 5 mg ja Ezetrol, ollut noin vuoden. Suuremmista annoksista statiineja tuli voimakkaat haittavaikutukset ja pienempi annos yksin ei riittänyt. Kolesteroliarvot ovat nyt tällä lääkityksellä oikein hyvät, mutta maksa-arvot viimeisimmässä mittauksessa keväällä hyvin korkeat. Kumpi on suurempi riski, lopettaa kolesterolilääkitys jolloin maksa-arvot madaltuvat mutta kolesteroli nousee, vai jättää tilanne ennalleen jolloin kolesteroli on hyvä mutta maksa-arvot korkeat? Noudattaa likunta- ja ruokavaliosuosituksia, ei tupakoi, alkoholia käyttää kohtuullisesti (max. 3 kertaa viikossa max 2-3 annosta kerrallaan). 

06/10/2017

Huolestunut

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 24.10.2017

Kysymyksessä ei mainita, kuinka korkeaksi ”maksa-arvot” eli maksaentsyymit ovat nousseet. Lääkevaikutuksia tutkittaessa mitataan yleensä ALAT-arvo (alaniiniaminotransferaasi-entsyymi). Tämä sama entsyymi voi kuitenkin nousta myös monista muista syistä, joista tavallisin on ylipaino, eli rasvan kertyminen maksaan. Jos lääkeaine aiheuttaa maksahaittoja, ALAT-arvo nousee yleensä moninkertaiseksi viitearvostaan.

Sepelvaltimotaudin sekundaaripreventiossa, eli uuden tapahtuman ehkäisyssä, tehokas statiinilääkitys on ensiarvoisen tärkeätä. Jos siis ALAT-arvo on vain lievästi kohonnut, on syytä epäillä, ettei kyseessä ole lääkevaikutus lainkaan, ja hoito saa jatkua. Jos arvossa sen sijaan nähdään moninkertainen nousu, joudutaan valitettavasti harkitsemaan lääkityksen keskeyttämistä. 

24/10/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytyi 0 tulokset