Hyppää sisältöön

Moi. Sellaista kyselen että minulla tuntuu sydämmen tykytys erittäin voimakkaasti päivittäin. On sama olenko vaakatasossa tai pitkällään tai seisaallaan. Se ei liity mihinkään rasitukseen vaan tulee ihan miten ja milloin sattuu. Pulssi ei tunnu mitenkään nopealta tai hitaalta, vaan aivan normaalin oloista rytmiä kun tykytystä ilmenee. Ja silloin kun se tykyttää, niin se on melko voimakasta. Viime  syksynä minulta ”saatiin kiinni” flimmeri.

09/01/2017

Jiihoo

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 9.1.2017
Päivitetty 4.6.2018

Kysyjällä on ongelmana sydämen rytmin poikkeavuus. Syketaso ei sinällään ole erityisen nopea tai hidas, mutta sydämen rytmi on kuitenkin aistittavissa erilaiseksi. Kysymyksen lopussa mainitaankin, että potilaalla on jo todettu eteisvärinätaipumus.

On mahdollista, että mainitut rytmihäiriötuntemukset ovat eteisvärinäkohtauksia. Kyseessä voi myös olla normaali sydämen rytmi, on varsin tavallista että eteisvärinädiagnoosin jälkeen potilas herkistyy tarkkailemaan ja ”kuuntelemaan” sydäntään. Koska tuntemuksia on päivittäin, kannattaisi tehdä yhden tai kahden vuorokauden kestoinen rytminauhoitus eli Holter-tutkimus. Näin saadaan varmuus asiasta.

Jos eteisvärinäkohtauksia esiintyy taajaan, voidaan harkita oireiden hillitsemiseksi rytmihäiriölääkitystä. Jos oireet ovat lieviä, eteisvärinää ei välttämättä tarvitse estää tulemasta. Oleellinen osa hoitoa on hyvin toteutuva antikoagulaatiohoito eli verenohennuslääkitys.

09/01/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset