Hyppää sisältöön

Terve

Mistä saa tietoa keinotekoisella aineella korjatuista sydänläppäleikkauksista sekä kokemuksista ja ennusteista?
Kun toisille laitetaan keinotekoinen ja toisille biologinen ja niitä tehdään avo/tähystys/robotti yms systeemillä.

Se Marevan -ohennuslääke melkoinen peikko keinoläppä hommissa.

Vertaistukiporukassa ei taida hengissä olla ketään millä muovi/yms aineesta tehty?

Kun tässä keinoläppäleikkukseen menossa, tai jo elokuussa(2020) piti olla mutta koronat kai sotkee. Eikä kovaa hinkua leikkaukseen muutoinkaan kun pelkään koko remonttia hitosti.

Miettiny jos jättää väliin..

T:Ari

24/11/2020

Metsuri

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 26.11.2020

Sydämen tekoläppää tarvitaan, kun oma läppä on merkittävästi ahtautunut tai siinä on vaikea vuoto eli läppä ei ole enää pitävä. Jos läppävika on jo arvioitu sellaiseksi, että leikkaushoitoa tarvitaan, suosittelen hyväksymään kardiologien näkemyksen. Läppävikaan ei näet ole muuta hoitoa kuten lääkitystä tai elintapahoitoa, ja hoitamattomana vika vaikeutuu.

Läpiä voidaan nykyisin korjata monilla eri tavoilla. Valittu menetelmä riippuu luonnollisesti siitä, minkä läpän viasta on kysymys. Myös muut tekijät kuten potilaan ikä ja muut sairaudet vaikuttavat.

Keinotekoisesta materiaalista tehdyt tekoläpät eli niin sanotut mekaaniset tekoläpät ovat lähestulkoon ikuisia. Kerran operoitu läppä kestää vuosikymmeniä. Käsitys siitä, että tekoläppäpotilaat eivät selviytyisi hengissä on siis aivan väärä. Potilaat, joilla on mekaaninen tekoläppä joutuvat toki käyttämään Marevan-lääkitystä, mutta yleensä lääkitys sujuu ilman erityisiä ongelmia. Suomessa on tuhansia Marevan-lääkkeen käyttäjiä. Mekaaninen tekoläppä operoidaan avosydänleikkauksessa.

Biologinen läppä kestää lyhyemmän ajan. Aorttabioläpälle annetaan takuuaikaan noin 10 vuotta. Siksi bioläppä operoidaan yleensä vähän vanhemmille potilaille. Bioläppä voidaan laittaa avosydänleikkauksessa. Ahtautunut aorttaläppä voidaan korvata bioläpällä myös ns. TAVI-toimenpiteellä, jossa operaatio tehdään nivusvaltimon kautta ilman rintakehän avaamista.

Monia läppävuotoja, kuten hiippaläpän tai aorttaläpän vuotoja voidaan korjata ilman tekoläppää tukemalla ja kiristämällä vuotavia rakenteita.

Toimenpide valitaan siis käytännössä läppävian tyypin mukaan. Tietysti operaatio pelottaa, mutta kun läppävika on vaikea-asteinen, ei muita vaihtoehtoja valitettavasti ole. Paikallisesta sydänyhdistyksestä löytyy taatusti henkilöitä, jotka ovat käyneet läpi samat kokemukset.

26/11/2020

Lue seuraavaksi