Olen 70-v. nainen. Verenpainetauti 30 v. kolesteroli normaali, hoikka, terveellinen ruokavalio, päivittäinen liikunta. Edellämainituista syistä lääke pidetty mietona, vaikka verenpaine 150-160/90-95. Infakti 52-v., ohitusleikkaus.
Lääkkeet: Primaspan, Atacand 2×8 mg, simvastatin. Päivittäisestä n. 2-3 tunnin liikunnasta huolimatta kalorinkulutus vain 1000ckal (osaan laskea kalorit oikein ja siinä on kaikki mitä nielaisen) Ruoka vihannes,-hedelmä, proteiinipitoinen, vain pieni peruna, 1 ruisleipä, vähän rasvaa. Onko sydämeni ja muiden sisäelimieni toiminta vaarassa näin hitaasta aineenvaihdunnasta. Ikäiseni naisen kalorinkulutus laskurilla, kohtalainen liikunta on 2200 ckal. Paino, pituus 69/167
Kilpirauhaskoe: TSH 3,38 T4-V. 16. On muitakin vajaatoiminnan oireita: Kylmät (turrat) jalat, hiusten oheneminen ym.
Voisiko yksityislääkäri määrätä tyroksiinilääkityksen vai ratkaiseeko vain laboratoriokoe?
17/01/2017
Marjaana
Vastaus
Kilpirauhasen toiminnan tutkiminen ja erityisesti sen vajaatoiminnan epäily on ollut suosittua viime vuosina. Jotkut toimijat ovat määränneet kilpirauhashormonia, vaikka laboratorioarvot olisivat olleet normaalit. Itse en määräisi hormonikorvaushoitoa, jos verikokeet osoittavat normaalia tasoa. Ylimääräisellä hormonilla on näet myös haittoja, kuten eteisvärinä. Näitä tapauksia esiintyy aika-ajoin.
Päivittäisen kalorinkulutuksen tai ruuan energiasisällön mittaaminen ei ole tarpeellista, kuin vain ääripäissä eli vaikeasta yli- tai alipainosta kärsivillä eli laihduttaessa tai anoreksian hoidossa. Näissäkin tapauksissa riittää yleensä tavanomainen painon seuranta. Jos paino on normaali, kalorinkulutusta ei pidä erityisesti tarkkailla.
Mainittu verenpaine, 150-160/90-95 mmHg on sydänpotilaalle aivan liian korkea. Neuvoisin tehostamaan lääkitystä tältä osin. Kalsiumsalpaajalääkitys saattaisi tuoda apua äärijäsenten kylmäämiseen.
19/01/2017
Anna-Mari Hekkala