Hyppää sisältöön

Mikä on Bisobrololin vaikutusmekanismi?
Olen sarkoidoosipotilas, tauti uinuu nyt, mutta rytmihäiriöön syön 2 x 2,5 mg Bisoprololia. Olen nyt jakanut sen kahteen osaan, 1,5 aamulla ja 0,5 ilalla. Kärsin aamuisin huono-oloisuudesta, ilmeisesti vieläkään ei kortisolin oma tuotanto ihan ok, vaikka skorsol jo 300. Voisiko lääkkeellä olla vaikutusta tähän aamuankeuteen? Hydrokortisonia menee vielä 7,5. Entä tämä alhainen verenpaine, täysin janttuvei ei ole mennyt, mutta 90/60 on aamupaineet. Väliin vieläkin alhaisemmat.
Uniapneaa tutkitaan nyt.

15/06/2018

Ih

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 22.9.2018

Sydänsarkoidoosi on harvinainen tulehduksellinen sydänsairaus, johon voi liittyä sydämen vajaatoimintaa ja rytmihäiriöitä. Lääkehoitoon kuuluu olennaisena osana suuriannoksinen steroidi, eli kortisoni, jolla tulehdusta yritetään sammuttaa. Bisoprololi on beetasalpaaja, jota käytetään tässä tapauksessa kammioperäisten rytmihäiriöiden estoon.

Beetasalpaaja hidastaa sykettä ja laskee jonkin verran verenpainetta. Kysyjän aamulla nauttima määrä on kuitenkin sen verran pieni, että vaikutukset verenpaineeseen ovat vähäisiä. Kysymyksessä ei kerrota lääkkeen oton ajoitusta suhteessa oireeseen. Jos oire (aamuinen huono olo) on havaittavissa jo heti herättyä ja pian sen jälkeen, kyseessä tuskin on beetasalpaajan haitta. Lääkkeen vaikutus ei nimittäin ala heti sen nauttimisen jälkeen, vaan vasta muutamien tuntien kuluessa. Aamu pitäisi siis olla oireeton ja lääkehaittojen ilmaantua vasta pari tuntia lääkkeen nauttimisen jälkeen. Sen sijaan lääkkeen vaikutusaika on pitkä, minkä vuoksi sitä annostellaan usein kerran päivässä.

Kun potilas on joutunut käyttämään kortisonia suuria annoksia pitkän aikaa, hänen elimistönsä oma kortisonin tuotanto vaipuu uinuvaan tilaan, eli omaa hormonia ei erity. Tästä syystä annosta lasketaan pikkuhiljaa ja käytetään korvaushoitona Hydrocortisonia®. Ilman tarkempaa oirekuvausta olisi kuitenkin epäiltävissä, että aamuinen huono olo johtuu edelleen uinuvasta kortisonituotannosta, ei beetasalpaajalääkkeestä.

28/06/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset