Hyppää sisältöön

Voiko rypsiöljyä syödä ja Voltaren Forte -geeliä käyttää verenohennuslääkityksen kanssa? Annetaanko verenohennushoito alle 65 -vuotiaalle, jos ei ole riskipisteitä, mutta on aina välillä eteisvärinää tai eteislepatusta? Entä jos lepatus muuttuu pysyväksi mutta ikä vielä alle 65 v eikä riskipisteitä? Tuleeko 1 riskipiste kun täyttää 65 v ja on ollut joskus kohtaus?

06/12/2019

Verenohennuslääke

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 12.12.2019

Eteisvärinään ja -lepatukseen liittyy tukosriski siten, että rytmihäiriön aikana eteislokeroon voi syntyä heikentyneiden virtausolosuhteiden vuoksi verihyytymä. Hyytymä voi lähteä kulkemaan verivirran mukana, ja aiheuttaa verisuonen tukoksen siellä, minne ikinä päätyykin. Tavallisinta ja ikävintä on hyytymän päätyminen aivoihin.

Tukosvaara on yksilöllinen ja sitä arvioidaan riskipisteytyksen avulla. Asiasta on sydan.fi -sivustolla oma kirjoituskin. Esimerkiksi 90-vuotiaalla naisella on moninkertainen vaara saada eteisvärinään liittyvä aivoinfarkti verrattuna 50-vuotiaaseen mieheen.

Jos riskipisteitä on nolla kappaletta, pysyvää veren hyytymistä hidastavaa lääkitystä eli antikoagulanttia ei yleensä tarvita, ellei sitten suunnitteilla ole jokin toimenpide kuten rytminsiirto tai katetriablaatiohoito. Näissä erityistilanteissa myös nolla pistettä omaava potilas tarvitsee lääkkeen.

Kohtausten esiintymistiheys (kerran vuodessa, kerran päivässä tms.) ei vaikuta riskipisteisiin eikä siis myöskään antikoagulantin valintaan. Jos riskipisteitä on nolla, antikoagulanttia ei siis tarvita. Sama pätee pysyvään rytmihäiriöön. Tässä tapauksessa antikoagulaatiohoito kuitenkin usein määrätään, koska jokainen meistä kuitenkin ikääntyy joka päivä, ja ikääntyminen itsessään lisää tukoksen vaaraa. 65 vuoden ikä on kategorinen raja, mutta asia ei ole aivan absoluuttinen koska ihmiset ovat yksilöitä. Jonkin verran siis jätetään hoitavalle lääkärillekin mahdollisuuksia hoitaa potilaita tilannekohtaisesti.

Rypsiöljyä voi käyttää. Yleensähän sitä käytetään ruuan valmistuksessa eikä kukaan nauti sitä suuria määriä kerrallaan. Samoin Voltaren geeliä voi käyttää tarvittaessa paikallisesti.

12/12/2019

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset