Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Toivoton rytmihäiriöongelma

Hei!

Kysyin jokunen aika sitten sydämen ohilyönneistä. Asiaa on nyt selvitetty, eikä omalääkäri, muut oman terveysaseman lääkärit tai kardiologi ota asiaa käsittelyyn. Minulle tehtiin Holter-testit, joiden aikana ohilyönnit katosivat, sillä niiden alkuperä lienee henkisellä puolella. Silti ohilyöntejä tuli päivässä useita kymmeniä, sekä eteisestä että kammiosta, ja myös pareissa. Lääkärin mielestä tässä ei ollut mitään hälyttävää, mutta tämä oli minulle ns. ”hyvä päivä”. Pahimpina päivinä rytmihäiriö tulee useita kertoja minuutin sisällä, jo kerran minuutissa olisi 1400 ohilyöntiä per päivä. Se on aika paljon mielestäni 24-vuotiaalle, enkä haluaisi käyttää rytmihäiriölääkkeitä seuraavaa 40 vuotta.

Onko minulla mitään mahdollisuutta saada apua vaivaani, tai esimerkiksi päästä kateriablaatioon? Lääkärit eivät suostu auttamaan minua nuoren ikäni takia, eikä potilashaastattelua tehty. Haluaisin kovasti apua, että voisin esimerkiksi alkaa harkita lapsia tulevaisuudessa, mutta minua ja vaivaani ei oteta missään tosissaan. Haluaisin mielenrauhan, ja asianmukaista hoitoa runsaaseen ohilyöntisyyteen, jotta voisin elää elämääni huoletta.

02/10/2020

vailla Toivoa

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 9.10.2020

Kysymyksessä kerrotuissa ”ohilyönneissä” on mitä todennäköisimmin kyse lisälyönneistä. Ne voivat saada alkunsa tyypillisesti eteis- tai kammiopuolelta. Siitä nimitykset eteislisälyönnit ja kammiolisälyönnit.

Niitä esiintyy kaikilla ihmisillä, mutta joillakin ne aiheuttavat selvästi voimakkaampia oireita kuin toisilla. Tavallisesti lisälyöntisyyttä ei tarvitse hoitaa mitenkään, mutta jos oireita on paljon, voidaan kokeilla lääkitystä. Tämä ei tarkoita sitä, että lääkitystä pitäisi jatkaa lopun elämää. Välillä voi kokeilla olla ilmankin, sillä rytmihäiriötuntemukset saattavat rauhoittua itsestäänkin. Myös apteekista reseptivapaasti saatava magnesium voi auttaa.

Katetriablaatiohoito on ns. kajoavaa hoitoa. Tämä tarkoittaa sitä, että kyseessä on toimenpide, jossa sydämen sisälle viedään välineitä, joilla paikannetaan ja pyritään tuhoamaan rytmihäiriöpesäkkeet. Koska toimenpiteeseen liittyy aina haittatapahtuman vaara, tälle hoitomuodolle pitää olla hyvät perusteet. Yleensä lisälyöntisyyttä pitää olla paljon. Tämä tarkoittaa tavallisesti noin yli 15 000 lisälyöntiä vuorokauden aikana. Lisäksi ensin täytyy yrittää lääkehoitoa.

Rytmihäiriön tutkiminen on haastavaa, sillä useinkin pahimmat päivät eivät osu Holter-tutkimuksen hetkeen. Onneksi nykyisin on muitakin mahdollisuuksia rekisteröidä sydämen rytmiä, kuten tuoreessa kirjoituksessani ”Rytmihäiriön tutkiminen” kerron.

Kysyjän tapauksessa saattaisi paras apu olla kardiologin tapaaminen. Kun asiantuntija selostaa ongelman syyt ja taustat hyvin, oikukasta omaa sydäntä on helpompi ymmärtää.

09/10/2020

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi