Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Parisuhde / Sydäntapahtuma ajoi parisuhteen kriisiin

Hei, aviomieheni joutui pallolaajennukseen viime vuoden alussa. Viime vuoden lopulla avioliittomme ajautui täydelliseen kriisiin. Mieheni ei suostu keskustelemaan asioista, koska lääkäri ohjeistamana verenpaine ei saa nousta yli 140. Jos ajaudumme riitaan, häntä alkaa yskittää ja hän saattaa oksentaa. Tätä ei tapahdu joka kerralla, etenkään jos hän on riidan aloittava osapuoli. Lääkärissä kaikki on todettu olevan kunnossa. Hänen työnsä on ajoittain todella fyysistä. Työssä sydämen kanssa ei ole ongelmaa, vain silloin, kun meidän pitäisi keskustella perhettä tai avioliittoamme koskevia kysymyksiä. Koska hänen olonsa huononee heti, hän on alkanut pelkäämään näitä tilanteita ja minua. Emme voi käytännössä enää edes olla samassa huoneessa, koska aiheutan pelkällä läsnäololla hänen pahoinvoinnin. Muutin tämän vuoksi pois kodistamme ja olemme asumuserossa, joka ilmeisimmin johtaa avioeroon. Ennen pallolaajennuksia parisuhteemme oli täynnä rakkautta ja tiivistä yhdessäoloa. Tiedän että molemmat rakastamme toisiamme, mutta mieheni pelko minua kohtaa on kasvanut hallitsemattomaksi, emmekä voin purkaa tilannetta mitenkään. En pysty ymmärtämään, että täydellinen rakkautemme sai tällaisen lopun.

13/08/2024

Särkynyt sydän

Vastaus

Sara Sutela, Sairastuneen tuen ja kuntoutuksen asiantuntija
Julkaistu 13.8.2024

Kertomasi perusteella tilanne vaikuttaa kovin hankalalta ja monisyiseltä. Henkisesti hankala tilanne aiheuttaa puolisollesi aitoja fyysisiä oireita. Näin lyhyen vastauksen perusteella on vaikea antaa kovin mullistavia neuvoja, mutta asiaa voi kuitenkin pohtia monelta kannalta. Toivottavasti saatte tilanteeseenne apua.

Kerrot, että ennen sairastumista parisuhde oli täynnä tiivistä yhdessäoloa. Voisitteko tehdä jälleen jotain mukavaa yhdessä sopimalla, että siinä hetkessä hankalista asioista ei puhuta? Ymmärrettävästi puhumattomat asiat painavat mieltäsi, mutta yhteinen tekeminen voi auttaa yhteyden löytämisessä uudestaan.

Monen sairastuneen on hankala puhua kaikkein läheisimpien kanssa hankalista asioista. Varsinkaan jos se ei ole aikaisemmin ollut tapana. Joskus puhuminen vieraalle ihmisille on helpompaa. Sydänliitolla on koulutettuja vertaistukihenkilöitä, joihin voi matalalla kynnyksellä ottaa yhteyttä. Toki tämä vaatii oman halun keskustella sairastumiseen liittyvistä asioista.

Viestin perusteella kuulostaa siltä, että sinulla on paljon mielesi päällä ja toivoisit avointa keskustelua. Tämä ei kuulosta tällä hetkellä mahdolliselta puolisosi voimakkaan reaktion vuoksi. Jos kasvokkainen keskustelu on mahdotonta, ehkä kirjeen kirjoittaminen tai ääniviestin jättäminen voisi avata väylää? Viestissä voi ainakin kertoa omat toiveensa liiton jatkumisesta. Toista osapuolta ei voi pakottaa vastaamaan, mutta omaa oloa voi helpottaa ajan hieman kuluessa se, että on saanut sanottua omat tulevaisuuden toiveensa. Toivottavasti puolisosi pystyisi kommunikoimaan jollakin tavalla omat toiveensa myös sinulle.

Kuulostaa myös siltä, että tämä on sinulle ja teille suuri kriisin paikka. Hyötyisitte suuresti yhteisestä keskusteluavusta tai pariterapiasta. Pariterapian voi toteuttaa aluksi myös niin, että vastaanotolla käydään yksin. Jos tämä on mahdotonta, niin suosittelen sinulle keskustelua/terapiaa ammattilaisen kanssa ihan yksinäänkin. Näin saisit purkaa tilannetta jollakin tavalla.

13/08/2024

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi