Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Mitä tehdä trikuspidaalivuodolle?

”Mulla todettiin 25.7.2018 trikuspidaaliläppävuoto, joka vuotaa reippaasti. On suoritettu jo mitraaliläpän leikkaus 2006. Voiko tuota trikuspidaaliläpän vuotoa leikata? Lääkäri käski syödä kortisonia jota aloin ottaa 1tab. päivässä. Mulla on jatkuva eteisvärinä ja siihen Seloken lääke ja Marevan lääkitys. Lisäksi on valtavat hikiaallot kun lopetin estrogeeni lääkityksen, kun alkoi oikea rintaa jomottaa. 4.5 kertaa pitää yöllä vaihtaa vaatteet ja sitten tulee vilu. Sydäntä on särkenyt monta vuotta mutta lääkärit ei ole asiaan puuttuneet ja jalat on olleet turvoksessa..Kilpirauhasarvot välillä on tsh 5, lääkettä ei anneta kun se kuulema lisää eteisvärinää lisää. Auttaako tuo kortisoni vaivaani? Vasempaan rintaan pistää melko usein.”

09/05/2018

Eila

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 7.9.2018

Pienet trikuspidaali- eli kolmiliuskaläpän vuodot eivät yleensä ole varsinaisia läppävikoja lainkaan, vaan niitä nähdään myös terveillä ihmisillä. Kysymyksessä kerrotaan, että läppä vuotaa reippaasti, silloin voidaan jo puhua läppäviasta. Trikuspidaaliläppä sijaitsee oikean eteisen ja kammion välissä. Sen vuodot johtuvat muutamia harvoja poikkeuksia lukuunottamatta aina sydämen vasemman puolen sairaudesta, tai keuhkoissa ilmenevästä ongelmasta kuten keuhkoahtaumataudista, keuhkoveritulpasta tai keuhkoverenpainetaudista.

Kysyjällä on todettu jo aiemmin mitraali- eli hiippaläpän vuoto, joka on leikattu vuonna 2006. On lähes varmaa, että kysyjällä oli jo silloin trikuspidaaliläpän vuoto. Yleensä leikkauksen jälkeen vuodon määrä vähenee.

Trikuspidaaliläpän vuotoa ei leikata yksittäisenä läppävikana juuri koskaan. Jos läppään puututaan, se tehtäisiin samalla toisen läpän korjausleikkauksen yhteydessä. Varsinkin kun kysyjälle on jo tehty kertaalleen läppäleikkaus, uuteen leikkaukseen tuskin lähdetään kovin kevein perustein.

Kortisonilääkitys ei korjaa läppävikaa tai edes vähennä vuodon määrää. Jos potilaalla on keuhkoahtaumatauti, kortisonilla voidaan yrittää auttaa keuhkojen tilannetta ja sitä kautta vähentää sydämelle aiheutuvaa työtaakkaa.

07/09/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi