Hyppää sisältöön

Syön rytmihäiriööni Xareltoa, mikä estää veren hyytymistä. Minulta pitäisi poistaa 3 hammasta ja hammaslääkärini määräsi minulle Caprilon-kuurin hampaiden poiston yhteyteen. Käsittääkseni Caprilon-lääke lisää veren hyytymistä. Onko tämän lääkkeen syöminen minulle riskitöntä?

24/05/2017

Rytmihäiriöpotilas

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 26.5.2017
Päivitetty 4.6.2018

Antikoagulantiksi kutsutaan lääkettä, joka hidastaa veren hyytymistä ja ehkäisee siten verihyytymän syntymistä. Tavallinen käyttöaihe on eteisvärinään liittyvän eteisperäisen hyytymän esto. Xarelto® (rivaroksabaani) on yksi antikoagulanteista. Sen vaikutus alkaa muutamassa tunnissa, ja myös häviää yleensä nopeasti. Sen vuoksi lääkkeen säännöllinen nauttiminen onkin erittäin tärkeätä.

Caprilon® (traneksaamihappo) puolestaan vaikuttaa toiseen suuntaan, sen tarkoituksena on edistää veren hyytymistä. Lääketietokirjan mukaan yhteiskäyttö antikoagulantin kanssa tulee toteuttaa asiaan perehtyneen lääkärin valvonnassa. Välttäisin näiden lääkkeiden yhteiskäyttöä.

Jos potilaalle tehdään toimenpide, jossa voi esiintyä verenvuotoa, antikoagulanttihoito on tapana keskeyttää toimenpiteen ajaksi. Xareltolla® tämä on helppoa, tauotetaan vain lääke yksi tai kaksi päivää ennen toimenpidettä ja jatketaan toimenpiteen jälkeen. Poikkeuksena ovat erittäin suuren tukosvaaran potilaat, esimerkiksi jos potilaalla on ollut vastikään keuhkoveritulppa. Tuolloin lääkettä ei voi tauottaa ilman erikoislääkärin konsultaatiota ja erityistoimenpiteitä.

Tässä tapauksessa neuvoisin vielä harkitsemaan, onko Caprilon® varmasti tarpeellinen ja ainoa vaihtoehto. Toinen mahdollisuus olisi tuo yksinkertainen lyhyt lääketauko. 

26/05/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset