Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Kohonnut verenpaine / Verenpaineen heittely sekä sykkeen vaihtelut

Elikkä verenpaineet ovat n. 150/80 paikkeilla vaikka minulle aloitettiin lääkitys (n. 2kk sitten). Jos istun hetken, niin se on ehkä noin 130/60-70 välillä mitatessa, hiemankin jos liikun, esim nousen seisomaan tms ja mittaan uudestaan, niin paineet hyppää tuonne 150/80 paikkeille (välillä korkeammallekkin), onko normaalia vai pitäisikö lääkitystä säätää mahdollisesti?

Syke on nykyisin levossakin lähemmäs 80/min, heittelee myös epämääräisesti 70-100 välillä juuri samaisesta syystä esimerkiksi (mm seisomaan nouseminen jne) vai mistä tämmöinen voisi johtua?

Lisäksi vielä, voiko kyseinen ongelma aiheuttaa sydämen tiheälyöntisyyttä? Minulla tuntui rinnassa ns. Muljahdus ja lähes samantien pulssi kohosi johonkin 150+ tienoolle ja tuli erittäin outo olo, EKG otettiin ja sanottiin että täysin normaali, ei mitään, pulssi laski tutkimuksien aikana takaisin n. 70-80 välille, voiko viitata rytmihäiriöön silti ettei asiaa huomattu EKG:lla (eteisvärinää?) vai ihan jokin vaaraton juttu? Rytmi pysyi mielestäni tasaisena koko episodin ajan, mutta vauhti kiihtyi todella nopeaksi.

26/06/2015

Timo

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 26.6.2015
Päivitetty 4.6.2018

Verenpaine ja pulssi vaihtelevat hetkestä toiseen. Jostain syystä on tullut muotiin nimittää aivan tavanomaistakin verenpaineen vaihtelua ”heittelyksi”. Verenpainelääkityksen riittävyys on arvioitava ohjeiden mukaan tehtyjen omamittausten keskiarvoista, ei yksittäisistä satunnaisista mittauksista. Rinnassa tuntuva muljahdus johtuu lisälyönnistä. Jos sen kokee epämiellyttävänä tai pelottavana, syke voi hetkeksi kiihtyä. Ei tosin ole todennäköistä, että syke tällöin nousisi yli 150/min. On siis mahdollista, että lisälyönti on käynnistänyt rytmihäiriön, esimerkiksi eteisvärinän, joka on ehtinyt mennä ohi ennen tutkimuksiin ehtimistä. Nopeassa eteisvärinässä voi olla vaikea havaita pulssin epäsäännöllisyyttä, mutta toki on voinut olla kyse myös toisenlaisesta rytmihäiriöstä, jossa syke on säännöllinen. Jos rytmihäiriöt toistuvat, on pyrittävä ehtimään EKG:n rekisteröintiin häiriön kestäessä. Lyhyistä, lähes päivittäin toistuvista rytmihäiriöistä voi saada selkoa EKG:n pitkäaikaisrekisteröinnistä (Holter).

26/06/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi