Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Kohonnut verenpaine / Verenpaineen hoidon tehostamisesta

Hei, olen 65 v. mies ja sairastanut diabetesta 45 v. Pallolaajennus tehty 2003 ja todettu sepelvaltimotauti. Liikun päivittäin, syön terveellisesti ja sokeriarvoni aina olleet aika hyvät. Verenpainekääkkeitä olen syönyt vuosikymmeniä ja arvot olleet aika hyviä. Nyt viime vuosina verenpaineeni on alkanut olla yläp. 150-170 ja päivällä laskee 140-150, alap. 75-80. Syke on 47-57. Lääkitystä on muutettu ja on tällä hetkellä Moxonidin 0,2 mg 1×1, Metohexal 47,5  mg 1/2×1/2, Exforge HCT 
10/320/25 mg, Primaspan 100. Lääkitykseni on suuri, mutta mitä voisin asian eteen tehdä? 

15/03/2018

Aktiiviliikkuja

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 22.3.2018
Päivitetty 4.6.2018

Kiitos hyvästä kysymyksestä! Kysyjä on huolestunut kohonneesta verenpaineesta, ja aivan aiheesta. Mainitut verenpainelukemat ovat liian korkeita. Kohonnut verenpaine on haitallista itse sydämelle, mutta myös monille muille elimille kuten aivoille ja munuaisille.

Verenpaineen lääkkeettömään hoitoon kuuluvat painonhallinta, säännöllinen liikunta ja suolan käytön rajoittaminen. Kysyjä kertoo liikkuvansa päivittäin, hyvä näin. Kysymyksessä ei mainita pituutta ja painoa, joten laihduttamisasiaan ei voi ottaa kantaa. Suolan käyttö kannattaa rajoittaa minimiin. Näkyvän suolan välttämisen lisäksi pitäisi huomioida myös ravintoaineiden suolapitoisuudet. Esimerkiksi monet leivät, kuten ruisleipä, sisältävät yllättävän paljon suolaa. Tummat makeiset (salmiakki ja lakritsa) sisältävät glykyrritsiini-nimistä ainetta, joka nostaa verenpainetta. 

Lääkelistan perusteella käytössä on jo viisi verenpainetta alentavaa lääkettä, sillä Exforge HCT -valmisteessa on peräti kolme lääkeainetta yhdessä pillerissä. Näiden kolmen lääkkeen annokset ovat maksimissa. Kahden muun (moxonidiini ja Metohexal) annoksissa olisi vielä nostamisen varaa. Ennen annosnostoja pohtisin kuitenkin ensimmäisenä metohexalin vaihtoa toiseen beetasalpaajaan. Lisäksi voi harkita spironolaktone-nimistä lääkettä.

Kysymyksessä ei mainita, millä lääkkeellä kysyjän diabetesta hoidetaan. Yhden uusimmista diabeteslääkeryhmistä, glukoosinkuljettajaproteiini-2:n estäjien, on todettu laskevan paitsi verensokeria, myös verenpainetta. Tämä voisi olla yksi lisämahdollisuus, joka auttaisi saavuttamaan hyvän verenpainetason.

22/03/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi