Siirry sisältöön

Hei. Kirjoitin tuon edellisen kysymyksen muta halaisin tarkentaa sitä.

Minulla siis nousi verenpaine yhtäkkiä, ilman että se olisi ennen ollut ongelallinen. Lääkäri aloitti välittömästi syyskuun alussa Amlodipin 5 mg, ohjeistuksella: jos paineet lääkityksellä tasoa 130/80 niin lopeta lääke, jos 140/90 niin soittoaika, mahdollinen verenpainetauti, jos 160/100-varataan kiireetön vastaanottoaika lääkityksen tarkistamiseksi.

Olin reilu viikko sitten lääkärillä, joka lopetti Amlodipinin ja kysyi eikö pyörrytä kun syst.taso n.100 ja alle. Aloitettiin kuitenkin Bisoprolol tiheään sykkeeseen, ja se on nyt laskenut verenpaineenkin ajoittain 85/65 ja sykekin käy välillä lähellä 60.

Ohjeistuksena, että jos leposyke ei asetu 70 korville, tulee ottaa yhteyttä.Verenpaineen suhteen ohjeistus ettei tarvitse mitata kuin pari kertaa viikossa.

Mittailen kuitenkin päivittäin ja paineet ja syke vaihtelee tuon bisoloprololin kanssakin, kuitenkin ollen hyvissä lukemissa(diast) paitsi kuten mainitsin, käy hyvinkin alhaalla välillä. Onko normaalia tuollainen vaihtelu? Eilenkin paine kävi 130/77 ja keskimäärin 100/70. Mutta käy tuolla 85/65:kin.

Toinen asia tuo liikuntaharrastus, onko siitä haittaa jos vetää rankkoja lenkkejä vaikkei pulssi pääse kohoamaan? Eilenkin kävelin hyvin rivakasti 40 minuuttia eikä se juuri noussut. Yleensä talvisin hiihdän paljon, juoksen, tanssillisia lajeja harrastan jne. Nyt siis olen tuon bisoprololin vanki ja rakkaat harrastukseniko tulee jättää ja tyytyä kävelyyn ja romahduttaa kova kuntonsa?

Sykkeeni oli ennen bisoa lähes jatkuvasti yli 100, aamuisin aina 120-139 itse mitattuna, lääkärissä ja sydänfilmeissä 100-110.

Minulla ei ole nyt lääkäriseurantaa, joten olen tuulijolla, koska kiireinen tk-lääkäri vain opasti olemaan yhteydessä, jos syke ei laske bisolla.

Henkeäni ahdistaa jatkuvasti, rintaa ja selkää puristaa ja ahdistaa, kiristää ja polttaa sekä kaulaa.Liikunta ei ainakaan pahenna tuntemuksia, ylämäkinousutkaan mutta tunnen jonkin olevan vinossa. Murehdin ja epäilen keuhkoveritulppaa ja erinäisiä sydänjuttuja.

Kun oireet sopisi tuollaisiin tauteihin mutta toisaalta tukirankaperäisiin ja ahdistukseen ja masennukseen.Kuukausi sitten sain kovan tällin kylkeeni kaatuessa terävään kiveen. Thx-rtg ei näyttänyt murtumaa, mutta onkohan ensiapu-lääkäri katsonut keuhkokuvasta muutakin kuin murtuma-asian? Eli katsovatko lääkärit muullakin silmällä kuvan jos olisi vaikka sattumalta jotain epänormaalia kuvassa?

Voinko minä jos sykkeet pysyy aisoissa, lopettaa itse bison käytön vaikkapa n. kk kuluttua? Mulla oli aikaisemmin käytössä tarv. Propral mutta siksi tuo biso, kun se on pitkävaikutteinen.

Kiitos taas jos vastaat ja otat kantaa!

23/10/2016

Vielä liikunnasta ja sykkeestä + lääkkeestä

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 24.10.2016
Päivitetty 4.6.2018

Ensiksi tulee mieleen vastakysymys, seurattiinko verenpainetta riittävän huolellisesti esimerkiksi järjestelmällisin kotimittauksin, vai onko hoidettu satunnaisia yksittäisiä verenpainearvoja? Varsinkin kun paineissa näyttää olevan suuria vaihteluita ja kevyelläkin hoidolla paineet laskevat liikaakin. Onko syytä palata lähtöruutuun?

Jos verenpainelääkitys on tarpeen, amlodipiini (kalsiuminestäjä) on aivan käypä valinta, mutta usein ainoana lääkkeenä aiheuttaa pulssin tihenemistä, mikä on sydämen reaktio valtimosuonten laajanemiseen. Ei siitä kohtuullisena ole mitään haittaa, mutta jos se tuntuu huonolta, on syytä etsiä muita vaihtoehtoja. Ensisijaisesti ACE:n estäjää tai ATR:n salpaajaa.

Beetasalpaaja ei taas liikunnalliselle ihmiselle todellakaan ole ensisijainen valinta. Beetasalpaajaa lopetettaessa se on tehtävä vähitellen annosta pienentäen, jos bisoprololin annos on suurempi kuin 2,5 mg vuorokaudessa, ja tämäkin saattaa olla hyvä puolittaa esim. viikon ajaksi.

Liikunta on luonnollisesti erittäin suositeltavaa. Ei tule esiin mitään, mikä olisi esteenä sen harrastamiselle, päinvastoin.

 

24/10/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytyi 0 tulokset