Hyppää sisältöön

Verenpaine oli kohtalaisesti koholla, kun lääkäri määräsi Losartania, joka aiheutti jatkuvaa yöllistä tykyttelyä. Seuraavaksi kokeiltiin Bisoprololia, joka vei täysin voimat ja hoidon aikana alkoivat iho-oireet. Kädet aukesivat. Vaihdettiin Metoprololiin, kädet edelleen auki ja lisäksi levisi nivelsärky koko roppaan. Sormet aamuisin niin turvoksissa, että eivät taivu, polviin sattuu noustessa niin, että on pakko valittaa. No nyt määrättiin Propral 40 mg orion verenpaineeseen ja ensi viikolla reumakokeisiin.
Tunsin itseni vielä 4 kuukautta sitten terveeksi, nyt lopen uupunut ja kivulias ja huonovointinen. Paineet 120-150/80-95, syke 75-95…ikää 60 v. ja vakityössä toimistossa.
Mitä jos beetasalpaaja ei vaan sovi?

15/04/2016

Väsynyt vaihtaja

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 17.4.2016
Päivitetty 4.6.2018

Ensimmäinen kysymys on, onko verenpaine koholla siinä määrin, että lääkehoito on tarpeen. Suositus on arvioida elintapahoidon (suola, lakritsi, liikunta, ylipaino, alkoholi, tupakka) toteutuminen ja tehdä tarpeelliset muutokset. Tämän jälkeen vallitseva verenpainetaso arvioidaan ohjeiden mukaisella vähintään neljän, mieluiten seitsemän vuorokauden kotimittaussarjalla. Myös vuorokausirekisteröinnistä voi olla hyötyä, erityisesti jos verenpaine on kovin vaihteleva.

Toiseksi, iso kysymysmerkki sen perään, aiheuttiko losartaani todella sydämentykytystä vai oliko kyseessä yhteensattuma. Tyypillisesti ATR:n salpaajat eivät aiheuta tällaisia haittoja. Ja vaikka syy-yhteys olisikin, usein tällaiset lievät, vaarattomat haitat menevät ajan kanssa ohi.

Kolmanneksi, olisin esitetyn perusteella taipuvainen uskomaan, että beetasalpaajat eivät ole kysyjälle hyvä ratkaisu.

Ratkaisu saattaisi olla se, että beetasalpaaja vähitellen lopetetaan (äkillinen lopettaminen voi todella aiheuttaa tykytystä!) ja arvioidaan verenpaine edellä esitetyn mukaisesti. Jos verenpaine vaatii lääkehoitoa, todennäköisesti tarjoaisin kuitenkin ensimmäiseksi ATR:n salpaajaa (vaikkapa eri nimistä, jos losartaaniin kehittyi vastenmielisyys). Jos tämä ei todellakaan sovi, käypiä vaihtoehtoja ovat pienet annokset nesteenpoistolääkettä tai kalsiumkanavan salpaajat, joskin viimeksi mainitut voivat nostaa syketasoa jonkin verran.

17/04/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset