Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Rapakuntoiset keski-ikäiset miekkailemassa

Rapakuntoiset keski-ikäiset miekkailemassa

Moni keski-ikäinen mies tunnistaa varmuudella sen ilmiön, että kavereita tulee tapailtua tuopin ääressä. Hyvässä oluessa ja hyvässä seurassa ei varsinaisesti ole mitään vikaa, mutta Tomi ja Ville päättivät, että pelkän pienpanimo-oluen litkimisen lisäksi olisi hyvä tehdä jotain muutakin silloin, kun tavataan. He päättivät kokeilla miekkailua.

Anssi Seppälä, Ville Salo ja Tomi Männistö
Julkaistu 27.9.2018
Päivitetty 24.6.2019
Miekkailusta kehittyi Villelle ja Tomille alkuinnostuksen jälkeen uusi harrastus.

Pedanteille kavereille syntyi päätöksen myötä tapaamissopimus, jonka mukaan oluttuoppeja kumotaan vasta sen jälkeen, kun on tehty jotain toiminnallista.

Kokeiltujen asioiden lista kasvoi viikkojen mittaan aika kattavaksi: golf, snooker, minigolf, geokätköt, carting, Megazone, lentosimulaattori, squash, jousiammunta, yleiset saunat. Sanalla sanoen ideat alkoivat käydä jo vähiin.

Yhteisessä seurassa uutta vuotta viettäessään ja punaviiniä maistellessaan kaverukset puhuivat myös uuden tapaamisen järjestämisestä. Pohdinnassa oli kysymys, mistä löytää uutta tekemistä tai löytyisikö lopulta jopa joku pysyvämpi harrastus. Sellainen kait jokaisella keski-ikäiselläkin miehellä pitäisi olla? Illan mittaan ajatus kirkastui: Miten olisi miekkailu? Onhan se jopa ihan oikea herrasmiesten laji! Netistä hakemalla löytyi tietoa ja samalta istumalta, keskellä uudenvuodenyötä, kaverukset ilmoittautuivat Miekkailuseura Habda ry:n järjestämälle kalpamiekkailun alkeiskurssille Töölön Kisahalliin.

Alkeiskurssilla alkuun

Miekkailun alkeiskurssilla ei tarjottukaan heti miekkaa ja opetettu sivistyssanoja, vaan aloitettiin lämmittelyllä, jalkojen venyttelyllä ja miekkailuaskeleiden opettelulla. Kaverukset kummastelivat, että missä se herrasmiesmäisyys tämän hikoilun lomassa on. Juomatauon aikana vanhempi, herrasmiehen ryhdin omaava, miekkailija kävi kuitenkin toivottamassa aloittelijakaksikon tervetulleeksi ja valoi heihin uskoa siitä, että kaverusten tekemä valinta lajista oli oikea. Samainen herrasmies kertoi myös saaneensa maistaa menestyksen nektaria – kisapalkintoina oli kertynyt jo vaaleanpunainen hyppynaru ja esine, jota tuhkakupiksi epäillään.

Ei se onneksi pelkkää juoksemista ja venyttelyä ollut. Jo ensimmäisen harjoituksen lopulla saatiin miekka käteen ja varusteet niskaan. ”Joo, kyllä tämä on herrasmiesten laji, kun pelkästä miekan kahvasta pitämisestä ja käden ojentamisen tekniikasta jaksetaan pitää pitkät puheet”, tuumivat kaverukset. Lopulta alkoi miekkailuottelu, joka olikin jännää ja uskomattoman kuumaa puuhaa. Ensimmäinen kurssikerta loppui ja selvää oli, että tätä jatkettaisiin seuraavalla kerralla.

Mahdollisuus elämän mittaiselle oppimiselle

Tomi ja Ville ovat nyt miekkailleet vuoden. Alkeiskurssin jälkeen miekkailua oli mahdollisuus jatkaa erittäin kannustavassa ympäristössä – yhteisissä harjoituksissa, joihin osallistuu kaikenikäisiä ja tasoisia miekkailijoita: aloittelijasta Suomen mestariin, 13-vuotiaasta 70-vuotiaaseen, tyttöjä, poikia, naisia ja miehiä. Harjoittelussa taito ja kokemus menevät iän ja sukupuolen edelle. Mahdollisuus tutustua ja miekkailla monen ikäisten ja tasoisten harrastajien kanssa on miekkailuharrastuksen parhaita puolia. Miekkailun fyysisyys ja opittavien asioiden paljous välillä rasittaa, mutta onhan tässä mahdollisuus koko elämän mittaiselle oppimiselle. Kunto todellakin kohentuu, ja loukkaantumiset ovat miekkailuissa harvinaisia.

Ei tule Tomin ja Villen mieleen toista harrastusta, jossa on alta vuoden treenaamisen jälkeen mahdollista ottaa erää Suomen mestarin tai maailman cupin osakilpailuvoittajan kanssa. Köniinhän siinä tulee joka ikinen kerta, mutta kyllä se vaan mieltä lämmittää, jos noilta kavereilta onnistuu nappamaan edes yhden pisteen. Sen yhden pisteen nappaamisen yhteydessä tulee hikeä tiputettua sen paljon puhutun oluttuopillisen verran.

miekkailija opettajansa kanssa


Valmentaja András Tóth (vas.) pitää huolen siitä, että harjoituksissa hiki lentää ja asiat tehdään unkarilaisittain oikein.

HABDA RY

Kisahallissa harjoitteleva miekkailuseura Habda ry järjestää säännöllisesti miekkailun alkeiskursseja sekä aikuisille että lapsille. Lisäksi Habda järjestää opetus- ja kulttuuriministeriön tuella ilmaisia miekkailun tutustumiskertoja viikoittain 7–14-vuotiaille lapsille ja nuorille. Alkeiskurssin jälkeen miekkailua on helppo jatkaa seuran harjoituksissa, joita pitää Unkarissa miekkailuvalmentajaksi koulutettu András Tóth. András korostaa miekkailun sekä vaativan että kehittävän fyysistä kuntoa ja reagointikykyä; täytyy pystyä hyökkäämään ja puolustautumaan nopeasti vaihtuvilla liikkeillä. Toisaalta miekkailu tarjoaa tekemistä myös pääkopalle, sillä vastustajan voittamiseksi taktiikan on oltava kunnossa.

Miekkailu sopii erinomaiseksi kuntoilulajiksi. Temmon ja suunnan vaihdot tarjoavat hyvää harjoitusta lihaksille ja syöksyjen jalkoihin kohdistamat iskut auttavat osteoporoosin torjunnassa. Sosiaalinen puoli hoituu hyvin rennossa seurassa miekkaillessa ja liikunnan tarve hoituu siinä sivussa kuin salaa.

Habdan toimintaan ovat tervetulleita kaiken ikäiset ja kaiken kuntoiset harrastajat.

Lue myös Silver Generation on tavoiteltu kohderyhmä

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi