Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Sydänmerkki-ateriat käyttöön kaikissa varuskunnissa

Sydänmerkki-ateriat käyttöön kaikissa varuskunnissa

Ravitsemuksellisesti laadukkaan lounaan syöminen ohjaa varusmiehiä myös jatkossa terveellisiin valintoihin ja on osa varusmiesten hyvinvoinnin edistämistä varuskunnissa.

Marja Kytömäki
Julkaistu 20.12.2016
Päivitetty 6.9.2018
Kuva: Tiina Eloranta

Puolustusvoimat ja Leijona Catering Oy saivat lokakuun alusta Sydänmerkki-ateriat kaikkiin Suomen varuskuntiin.

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laskelmien mukaan jokaisen suomalaisen vähentäessä suolan käyttöä yhdellä grammalla päivässä säästettäisiin terveydenhuoltomenoissa 70 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä lisäisi terveiden elinvuosien määrää 1700:lla vuodessa. Sydänmerkin laskelmien mukaan tämä suolan vähentämistavoite saavutetaan tarjoamalla Sydänmerkki-aterioita, sanoo Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax.

Puolustusvoimien siirtyminen Sydänmerkki-aterioihin auttaa hyvin tavoitteen saavuttamisessa, sillä Leijona Catering tarjoaa päivittäin 70 tuhatta ateriaa.

– Turvallinen palvelus mahdollistaa asianmukaisen koulutuksen, Kaartin jääkärirykmentin päällikkölääkäri, lääkintäkomentajakapteeni Petri Kangaspunta perustelee Sydänmerkki-aterian ottamista osaksi varusmiesten kokonaisvaltaista ja tasapainoista ruokavaliota.

Kangaspunta muistuttaa, että armeija on Suomen suurin kuntokoulu. Palvelukseen astuvien varusmiesten kunto on viime vuosina heikentynyt huomattavasti. Cooperin testin keskimääräinen tulos on nyt noin 2 400 metriä, kun se 1970-luvun lopun huippuvuosina oli yli 2 700 metriä. Varusmiesten keskipaino on noussut 70,8 kilosta (1993) 77,5 kiloon (2015), lihaskunto heikentynyt merkittävästi ja vaikka tupakointi on vähentynyt, nuuskan käyttö on lisääntynyt.

– Armeija-aika on viimeinen mahdollisuus vaikuttaa lähes koko ikäluokan elintapoihin, sillä 80 prosenttia ikäluokasta käy armeijan.

– Leijona Catering tavoittaa lähes koko nuorten miesten ikäluokan, joten päivittäin tarjoamillamme kaikkiaan noin 70 tuhannella aterialla on suuri merkitys nuorten miesten ja myös naisten terveydelle. Varusmiesten hyvinvointi on meille sydämen asia. Tätä tukee myös Sydänmerkki-aterian ottaminen varuskuntaravintoloiden ruokalistoille, kommentoi Leijona Cateringin keittiömestari Jaakko Sauvola.

Hän kertoo, että Sydänmerkin käyttöönotto oli suhteellisen helppoa, sillä armeijassa on tähänkin asti tarjottu monipuolista ja terveellistä ravitsemussuositusten mukaista ruokaa. Ainoastaan rasvan laatuun ja suolan määrään oli tarpeen tehdä pieniä muutoksia. Oman haasteensa aterioihin tuo harjoittelun vaatima energiamäärä, jopa 3 400–4 000 Kcal päivässä.

Leijona Cateringin ylpeytenä on korkea omavaraisuusaste ja se, että kaikki ateriat valmistetaan alusta asti itse. Ruokalista vaihtelee sesongin mukaan, tarjolla suomalaisten lempiruokia ja kestosuosikkeja lihamakaronilaatikosta ja hernekeitosta lähtien. Hävikkiin kiinnitetään huomiota ja vaihtelua tulee myös teemapäivien, kuten ilmastoystävällisen ruoan, muodossa.

Jaakko Sauvola toivoo, että ruokailuhetki voisi olla rauhallinen armeijassakin, mutta koska yllättävät tilanteet kuuluvat varusmiespalvelun luonteeseen, ateriaan käytetty aika jää joskus siihen periaatteessa varattua 20–30 minuuttia lyhemmäksi.

Parikymppiset kaartinjääkärit, vantaalainen Lassi Julin ja helsinkiläinen Pyry Partti aloittivat heinäkuussa palveluksensa Santahaminassa. Kaverit olivat varoitelleet etukäteen, että armeijaruoka ei olisi hyvää, mutta molemmat olivat yllättyneitä siitä, miten hyvää ruoka onkin. ­Ruokalistassa on myös riittävästi vaihtelevuutta.

Molemmat ovat myös sitä mieltä, että armeijan ruuat maistuvat siksikin, että ilman kunnon aterioita ei jaksaisi. Sydänmerkki-aterialle ei armeijassa ole oikein vaihtoehtojakaan, sillä ainakin Santahaminassa päivän neljästä ateriasta ainoastaan iltapalan voi korvata Sotilaskodin munkeilla.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi