Sydänsairastuneen sosiaaliturva
Sairastuessa voi eteesi tulla toimeentuloon, tukeen ja arjen byrokratiaan liittyviä asioita. Moniin niistä voi saada apua tai taloudellista tukea esimerkiksi hyvinvointialueeltasi tai Kelalta.
Tälle sivulle on koottu sydänsairastuneille keskeisimmät sosiaaliturvaan liittyvät aiheet. Sivun linkit ohjaavat ajan tasalla olevaan ja helppolukuiseen Järjestöjen sosiaaliturvaoppaaseen.
Työhön paluu ja sairauspäiväraha
Työhön palaamisen järjestelyt kannattaa aloittaa ajoissa työpaikan ja työterveyshuollon kanssa. Monenlaiset paluuta helpottavat ja keventävät ratkaisut ovat mahdollisia.
Sairastumisen jälkeen pidempi poissaolo työstä voi olla tarpeen. Sairauspäivärahaa voi hakea, kun työkyvyttömyys on jatkunut yli 9 päivää. Se voidaan myöntää myös osittaisena, jos palaat töihin lyhennetyllä työajalla.
Jos et pidemmällä aikavälillä sairastumisen vuoksi pysty ansaitsemaan toimeentuloasi, voit saada työkyvyttömyyseläkettä. Se voidaan myös myöntää määräaikaiseksi, jolloin siitä käytetään nimeä kuntoutustuki.
Kuntoutus
Kuntoutuksen ohjaamisen ja suunnittelun vastuu on hyvinvointialueella ja sitä toteuttavat useimmiten kuntoutusohjaajat. Jos olet työterveyden piirissä, aloita kuntoutustarpeen kartoitus siellä.
Se minkälaiseen kuntoutukseen sinulla on mahdollisuus päästä, riippuu kokonaistilanteestasi sekä hyvinvointialueen tarjonnasta. Joillakin hyvinvointialueilla järjestetään sydänkuntoutusta, kuten Tulppa-kuntoutusta. Kela järjestää myös sydänkuntoutuskursseja. Useimmilla sydänsairastuneilla on huomattava tarve on sairauteen sopeutumisessa, omahoidon opettelussa sekä elintapojen muutoksessa.
Vaativasta kuntoutuksesta sekä ammatillisesta kuntoutuksesta vastaa Kela. Kelan kuntoutukseen voit saada kuntoutusrahaa.
Lääkekorvaukset
Useimmat sydänsairauksien ja niiden riskitekijöiden hoidossa käytettävät lääkkeet ovat nykyään suhteellisen edullisia rinnakkaisvalmisteiden yleistyessä. Maksat lääkkeet kokonaan itse 70 euroon saakka ja tämän jälkeen alat saada lääkekorvauksia.
Yleiset verenpaine ja kolesterolilääkkeet kuuluvat peruskorvauksen piiriin ja saat niistä 40 % korvauksen. Jotkin valmisteet, kuten verenohennuslääkkeet kuuluvat erityiskorvauksen piiriin ja niiden kustannuksista korvataan 65 %. Erityiskorvauksen saamiseksi tarvitset lääkärinlausunnon. Yleensä lääkäri kirjoittaa tämän heti lääkkeen määräämisen yhteydessä.
Kun vuotuinen ostojen lääkekatto 622,17 euroa ylittyy, maksat vain 2,5 euroa per valmiste. Maksukaton omavastuuosuuden kertymistä voi itse seurata OmaKelasta.
Oikeudet terveydenhuollossa
Asiakkaalla on tiettyjä lakiin perustuvia oikeuksia terveydenhuollossa. Voit itse valinnanvapauden perusteella valita missä terveyskeskuksessa asioit ja missä erikoissairaanhoidon yksikössä sinua hoidetaan. Valinta voi kohdistua kerrallaan vain yhteen yksikköön kerrallaan, eli paikkaa ei voi vaihtaa joka kerta. Asia on ilmoitettava terveydenhuoltoon kirjallisesti.
Sinulla on myös oikeus tarkastella sinusta kirjattuja tietoja ja pyytää niihin virheellisten tietojen korjausta. Voit myös tehdä muistutuksen tai kantelun, jos olet tyytymätön hoitoosi tai kohteluusi. Asiassa parhaiten sinua auttaa potilasasiavastaava.
Terveydenhuollon maksut
Julkinen terveydenhuolto ei ole aikuiselle asiakkaalle maksutonta. Esimerkiksi terveyskeskuksessa lääkärin vastaanotolla käyminen maksaa 28,20 euroa, mutta sen voi periä vain kolme kertaa vuodessa. Terveydenhuollon maksuilla on 762 euron suuruinen maksukatto, jonka jälkeen asiakasmaksuja ei enää peritä. Maksukaton kertymistä tulee seurata itse ja täyttymisestä tulee pyytää todistus. Yksityisen puolen käynneistä saa useimmiten Kela-korvauksen, joka on noin 30-40 euroa, loppusumman maksat itse.
Jos terveydenhuollon maksut vaarantavat sinun tai perheesi toimeentulon, voit hakea maksujen alentamista tai perimättä jättämistä.
Matkakorvaukset
Voit saada matkoista julkiseen terveydenhuoltoon tai kuntoutukseen matkakorvausta. Matkojen omavastuu on 25 euroa yhteen suuntaan tehdystä matkasta. Kuitenkin koko matkan summa kerryttää matkakattoa, joka on 300 euroa kalenterivuodessa. Tämän jälkeen matkat terveydenhuoltoon ovat maksuttomia.
Taksilla matkustettaessa matka tulee tilata alueellisesta tilausvälityskeskuksesta, jotta maksat vain omavastuu osuuden 25 euroa. Pyydä terveydenhuollosta todistus (SV 67) matkan tarpeellisuudesta. Omalla autolla matkustettaessa sinun tulee tehdä itse korvaushakemus. Pyydä myös oman auton käytöstä todistus terveydenhuollosta.
Matkustus
Matkalle lähtevän kannattaa hankkia sekä Eurooppalainen sairaanhoitokortti että matkavakuutus. Matkavakuutus antaa turvan yksityisen terveydenhuollon palveluita varten, eurooppalainen sairaanhoitokortti antaa lakisääteisen turvan julkisessa terveydenhuollossa. Ulkomaille matkustava kuuluu Suomen sosiaaliturvan piiriin, jos matkustus kestää alle 6 kuukautta.
Voit tilata Eurooppalaisen sairaanhoitokortin maksutta Kelasta. Sillä saa kiireellistä ja välttämätöntä sairaanhoitoa kohdemaan (EU-maat, Sveitsi ja Iso-Britannia) julkisessa terveydenhuollossa samaan omavastuuhintaan kuin paikalliset asukkaat.
Välttämättömiä lääkkeitä kannattaa ottaa matkalle mukaan reilusti, esimerkiksi viikon matkalle kahden viikon lääkkeet. Yleensä resepti tai lääkärin yhteenveto lääkkeistä riittää todistukseksi, mutta tarkista kohdemaan tulliviranomaisilta tarvitsetko tuontilupaa tai muuta asiakirjaa.