Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Vertaistuki / Työ sydänyhteisössä palkitsee

Työ sydänyhteisössä palkitsee

Anne Kihlman-Kitinoja pursuaa energiaa. Työ sydänyhteisössä haastaa, mutta juuri haasteista toiminnanjohtaja sanoo pitävänsä. Voimaa hän saa perheestä.

Tiina Eloranta
Julkaistu 30.5.2017
Päivitetty 28.5.2018
Etelä-Suomen sydänpiirin toiminnanjohtaja Anne Kihlman-Kitinoja

Innostuva realisti. Näin Etelä-Suomen sydänpiirin toiminnanjohtaja Anne Kihlman-Kitinoja kuvailee itseään. Häntä innostaa sydänyhdistyksissä toimivat ihmiset, erityisesti vapaaehtoiset. Palkitsevinta Annen mielestä on se, että hän saa kohdata ihmisiä, jotka tekevät oivalluksia oman terveytensä hyväksi – vaikka pieniäkin juttuja.

– Tarvitsen haasteita, innostun niistä. Yhdistysten jäsenmäärät laskevat, se on iso haaste.

Ja vapaaehtoistyö. Siinä piiri toimii taustavaikuttajana. Tärkeintä on, että vapaaehtoiset saavat tehdä työtään.

Annen työrupeama sydänyhteisössä on kestänyt jo tovin, sillä hän ehti työskennellä Uudenmaan sydänpiirin toiminnanjohtajana syksystä 2008 loppuvuoteen 2015. Vuoden 2016 alussa Helsingin ja Uudenmaan sydänpiirit yhdistyivät Etelä-Suomen sydänpiiriksi. Anne vastasi uudessa piirissä terveyden edistämisestä. Kun Aaro Järvelä jäi toiminnanjohtajan tehtävistä eläkkeelle, Anne siirtyi jatkamaan.

Ei Annen järjestötyö sydänpiirissä alkanut, se alkoi jo koulussa. Kun opinnot Kuopion yliopistolla alkoivat, järjestötyö jatkui uudessa ympäristössä. Ensimmäinen palkkatyö oli järjestössä ravitsemusterapeuttien yhdistyksen kehittämispäällikkönä.

Samassa yhdistyksessä hän sai ensimmäisen kosketuksen toiminnanjohtajan tehtäviin. Kun entinen johtaja siirtyi muihin tehtäviin, Anne jatkoi yhdistyksen toiminnan pyörittämistä.

Mutta se oli vasta alkua.

Työmatkasukkulointia

Anne haki Uudenmaan sydänpiirin toiminnanjohtajaksi syksyllä 2008, koska häntä kiinnosti sydän- ja verisuonisairaudet osin suvun geeniperimän takia. Lisäksi toimisto oli vielä silloin Hyvinkäällä. Työmatkaa kertyi vain 16 kilometriä.

– Riihimäeltä poljin välillä fillarilla töihin, liikunnasta pitävä Anne kertoo.

Sitten toimisto muutti Oulunkylään Helsinkiin ja työmatka venyi seitsemäänkymmeneen kilometriin, autolla tunti suuntaansa.

– Täällä piirillä avautui paremmat kehittymismahdollisuudet, Anne perustelee muuttoa.

Perheen, harrastusten ja työn yhteispeli

Toisinaan pitkäksi venähtäneet työpäivät, perheen arki ja kolmen lapsen harrastukset vaativat järjestelyjä. Anne arvostaa sitä, että aviomies Antti pitää perheen ykkösasiana. – Mieheni osaa oikeasti elää arvojemme mukaisesti, josta itse toisinaan vain haaveilen.

Onneksi puolisoiden työt täydentävät toisiaan: Antilla työssä kesä on kiireisintä aikaa, Annella hiljaisinta.

Anne haluaa muistuttaa, että toiminnan kannalta on tärkeää saada jäsenten matkapuhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet kunkin oman yhdistyksen tietoon. Näin yhdistys voi viedä yhteystiedot jäsenrekisteriohjelmaan, jonka kautta saa kätevästi tiedotettua tapahtumista tekstiviestillä tai sähköpostilla. Anne kiittelee muun muassa Helsingin sydänyhdistystä, joka käyttää aktiivisesti tekstiviestipalvelua: yhdistys on saanut tapahtumiensa osallistujamäärät nousuun.

Myös piirin toimistolla tapahtuu. Yhdistyskoordinaattori Tea Ruokonen aloitti työnsä maaliskuussa. Tea täydentää Annen sekä terveydenedistäjien Marika Vänskän ja Päivi Ronkaisen muodostamaa tiimiä.

Sydäntyö on tiimipeliä ja siitä sekä työntekijät että yhdistysten vapaaehtoiset saavat Annelta kehuja. Yhdessä on hyvä tehdä.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi