Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / ​Lääkekorvauksia maksettiin aiempaa vähemmän

​Lääkekorvauksia maksettiin aiempaa vähemmän

Lääkkeiden Kela-korvausten summa pieneni vuonna 2017 yli 25 miljoonalla eurolla säästötoimien seurauksena.

Marja Kytömäki
Julkaistu 10.3.2018
Päivitetty 27.2.2019
Kuva: Eeva Mehto

Kela maksoi vuonna 2017 lääkekorvauksia 1,39 miljardia euroa noin kolmelle miljoonalle korvauksen saajalle. Korvaussumma on 25,3 miljoonaa euroa (1,8 %) edellisvuotta pienempi.

Kelan erikoistutkija Leena Saastamoisen mukaan lääkekorvaukset ovat viimeksi pienentyneet edeltävään vuoteen verrattuna vuonna 2013. Hän arvioi, että korvausten pieneneminen johtuu nyt vuonna 2017 tehdyistä säästötoimista.

Eniten lääkekorvauksia pienensi diabeteslääkkeiden korvausmuutos. Vuoden 2017 alussa kaikki diabeteslääkkeet insuliineja lukuunottamatta siirrettiin 100 %:n korvausluokasta 65 %:n korvausluokkaan. Korvausluokkaa vaihtaneiden diabeteslääkkeiden korvaussumma pieneni 26 miljoonaa euroa (24 %).

Diabeteslääkkeiden kustannuksia pienensi myös eräiden insuliinivalmisteiden hinnan aleneminen.

Lääkekorvausten kustannuksia hillitään vähentämällä lääkehävikkiä. Kalliiden lääkkeiden ostomäärää rajoitetaan. Myös peruskorvattavien lääkkeiden korvauksen ehtona on, että edellinen lääke-erä on ensin käytetty lähes loppuun.

Kustannusten hillitseminen on laskenut sydänlääkkeiden hintoja. Lääkkeiden vaihtaminen halvempiin vaihtokelpoisiin lääkkeesiin on vilkastuttanut hintakilpailua. Esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien lääkkeiden korvaukset ovat pienentyneet 6,5 % eli lähes 10 miljoonaa euroa, vaikka korvauksen saajien määrä on hieman kasvanut.

– Aiemmin viitehintojen nousu kasvatti tiettyjen sydän- ja verisuonitautien lääkkeiden kustannuksia useilla miljoonilla euroilla vuodessa. Nyt viitehintojen nousu näyttää kuitenkin taittuneen, Leena Saastamoinen sanoo.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi