Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / ​Lääkekustannusten omavastuu pienenee

​Lääkekustannusten omavastuu pienenee

Vuosi 2019 tuo muutoksia Kelan hoitamaan sosiaaliturvaan vuonna 2019. Muutoksia tulee muun muassa nuoren ammatilliseen kuntoutukseen ja perhe-etuuksiin.

Marja Kytömäki
Julkaistu 21.12.2018
Päivitetty 25.3.2020

Kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien euromääriin ei tule tänä vuonna indeksikorotusta, mutta esimerkiksi takuueläkkeeseen ja sairausvakuutuksen vähimmäispäivärahoihin tehdään tasokorotus. Lääkekustannusten omavastuu pienenee.

Kaikkia lakeja ei ole vielä vahvistettu, joten lopulliset tiedot muutoksista päivitetään myöhemmin Kelan verkkosivuille.

Eduskunta on päättänyt, että kansaneläkeindeksi pysyy vuonna 2019 vuoden 2018 tasolla. Kelan maksamien, kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien euromäärät säilyvät siis samoina kuin viime vuonna. Eduskunta on kuitenkin tehnyt muutamia tasokorotuksia tai muita lakimuutoksia, jotka vaikuttavat joidenkin kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien euromääriin.

Lääkekatto laskee

Lääkekustannusten vuosittainen omavastuu (ns. lääkekatto) pienenee yli 30 euroa ensi vuonna. Vuonna 2019 se on 572 euroa kalenterivuodelta. Kun vuosiomavastuu ylittyy, asiakas maksaa loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta valmisteesta vain 2,50 euron omavastuun.

Sairauden ja kuntoutuksen ajalta maksettaviin päivärahoihin tulee tasokorotus. Sairauspäivärahan sekä kuntoutus- ja erityishoitorahan vähimmäismääriä korotetaan kolme euroa päivältä. Uusi vähimmäismäärä on 27,86 euroa/arkipäivä.

Nuorten kuntoutusrahan ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan vähimmäismäärä on 31,39 euroa arkipäivältä vuonna 2019 (31,02 e/pv vuonna 2018).

Kela muuttaa jo maksussa olevat päivärahat automaattisesti.

Sairauspäivärahan odotusaika poistuu

Sairauspäivärahasta poistuu 55 päivän odotusaika. Sairauspäivärahaa maksetaan 1.1.2019 lähtien vähimmäismääräisenä (27,86 euroa/arkipäivä) omavastuuajan (1 + 9 päivää) jälkeen ilman odotusaikaa.

Lue lisää: Kela

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi